ZF: Mihai Nicodim, omul care l-a descoperit pe Adrian Ghenie şi i l-a arătat Americii

Vizual

Prestigiosul cotidian economic Ziarul Financiar a dedicat un amplu articol lui Mihai Nicodim, galerist, omul care l-a descoperit pe pictorul Adrian Ghenie şi i l-a arătat Americii.

Mihai Nicodim pleacă din ţară în 1983 fiind convins la acel moment că viitorul lui ca artist nu avea cum să prindă contur în România comunistă.

Ajunge în Germania, dar acolo mai toată lumea vorbea despre nebunia din New York. Odată ajuns în State, Nicodim schimbă „meseria“ de artist pentru cea de galerist. În 2006, deschide o galerie în Los Angeles, spaţiul său expoziţional fiind primul din SUA care a găzduit lucrările lui Adrian Ghenie, scrie ziarul citat.

Mihai Nicodim. Foto ZF.ro

„Am părăsit România în 1983“, spune Mihai Nico­dim, care la acel moment era membru al Uniunii Artiştilor şi beneficiar al unei burse din partea Muzeului Storck (muzeu din Bucureşti care adăposteşte lucrările familiei Storck – n.red.).

Printr-un noroc, spune Mihai Nicodim, în timpul unui eveniment, este invitat să expună în cadrul unei galerii din Stuttgart.

„Viitorul nu era deloc luminos în România la acel moment. Erau câteva expoziţii fară nicio valoare în galeriile de stat.“

Despre relația cu Ghenie

„L-am întâlnit pe Adrian în 2006 la Cluj la scurt timp după ce el alături de Mihai Pop au pus bazele galeriei Plan B. Am avut o discuţie foarte interesantă despre deschi­derea pieţei în contextul în care la acel moment ei erau dezamăgiţi de lipsa unui sprijin instituţional şi a oportu­nităţilor. La începutul lui 2007 am organizat prima expoziţie de grup cu Ciprian Mure­şan, Adrian Ghenie şi Cyprien Gaillard în Los Angeles.

Alma Ruiz, curatorul colecţiilor de la MOCA LA (Muzeul Contemporan de Artă din Los Angeles) a achiziţionat lucrări semnate de Ciprian şi Adrian pentru colecţia permanentă a muzeului. În 2009, am participat la Art Basel Miami (unul dintre cele mai mari târguri de artă din lume – n.red.) cu Şerban Savu, Adrian Ghenie şi Ciprian Mureşan. Acela a fost momentul când am cunoscut-o pe Nora Abrams, curator la MCA Denver (Muzeul de Artă Contemporană din Denver), iar în 2012 am organizat prima expoziţie a lui Adrian Ghenie la MCA din State.“

Articoul complet în Ziarul Financiar

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *