Capul de rățoi de George Ciprian, o nouă comedie montată de Alexandru Dabija la Teatrul Național din Cluj-Napoca, va avea premiera sâmbătă, 15 iulie, ora 19.00, la Sala Mare. Patru prieteni vechi, plictisiți de suficiența și inerția cotidiană, ne invită să luăm parte la jocul lor uluitor, care sfidează ordinea socială, înlocuind-o cu un umor năvalnic.
În această versiune scenică ce reunește o distribuție impresionantă, una dintre operele de referință ale literaturii dramatice românești se prezintă în esențele sale comice burlești, amplificate de convenția suprarealistă. Prin farsele lor, doar aparent copilărești, eroii dinamitează artificialitatea unui trai cotidian ipocrit și mecanic și vor să trezească la viață o societate amețită de aburii plictisului, provocând-o fățiș să se deconspire prin râs.
Ciriviș (Ionuț Caras), Macferlan (Matei Rotaru), Pentagoana (Ramona Dumitrean) și Bălălău (Radu Lărgeanu) tulbură angrenajul urban care funcționează monoton în virtutea unor uzanțe degradate și degradante, pretinzând ca noua lume să se întemeieze pe spiritul viu al revoltei și pe forța invincibilă a umorului. Farsorii se eliberează terapeutic de inhibiții și își îndeamnă concetățenii (și publicul) să li se alăture în lupta de revendicare a umanității pierdute. Decorurile Andradei Chiriac, muzica Adei Milea și mișcările scenice coregrafiate de Andrea Gavriliu contribuie la conturarea unui univers în care platitudinile cotidiene și detracarea sunt oglindite ironic, atât în spațiul vizual, cât și în cel sonor. Astfel, copacul cu fructe de toate soiurile în care protagoniștii își stabilesc sediul permanent devine un refugiu și, totodată, o tribună de la care este condusă această revoluție a conștiinței.
La momentul montării sale în premieră națională, în 1940, piesa lui George Ciprian a trezit un mare entuziasm printre cronicari și spectatori deopotrivă, fiind diferită, ca formă și conținut, de tot ce produsese dramaturgia românească până atunci. Considerată precursoare a scrierilor lui Eugen Ionescu, ea își păstrează actualitatea, demonstrând că aberațiile periculoase ale înregimentării individului în societate prin depersonalizare totală sunt, într-o formă sau alta, eterne, pretinzând vigilența permanentă a celor care nu și-au pierdut simțul umorului.
Această premieră va încheia stagiunea 2022-2023 a Teatrului Național Cluj-Napoca.
CAPUL DE RĂȚOI
De George Ciprian
regia: Alexandru Dabija
scenografia: Andrada Chiriac
muzica: Ada Milea
mişcarea scenică: Andrea Gavriliu
asistent de regie: Ionuț Caras
asistent mișcare scenică: Ioana Moldovan
Distribuţia:
D-nul cu moașa: Petre Băcioiu
D-na cu ghiveciul: Adriana Băilescu
Constantin: Ruslan Bârlea
Studenta entuziastă: Patricia Brad
Ciriviș: Ionuț Caras
Polițist mic: Dan Chiorean
Comisarul: Adrian Cucu
Ziarista: Miriam Cuibus
Inspectorul: Radu Dogaru
Pentagoana: Ramona Dumitrean
Aglaie: Anca Hanu
Mușat: Cătălin Herlo
Rozenzweig: Silvius Iorga
Chivuța: Elena Ivanca
Bălălău: Radu Lărgeanu
Efimița: Diana Ioana Licu
Studenta timidă: Cecilia Lucanu-Donat
Omul cu farfurii: Miron Maxim
D-na Bălălău: Romina Merei
Prostituata: Angelica Nicoară
Bucălatul, Polițist mare: Mihai-Florian Nițu
Dacian: Dragoș Pop
Bătrânul hoț: Cornel Răileanu
Student pază: Cristian Rigman
Macferlan: Matei Rotaru
D-na care urăște copiii: Alexandra Tarce
D-na cu oala: Irina Wintze
maestru de lumini: Jenel Moldovan
regia tehnică: Ioan Negrea
operatori lumini: Jenel Moldovan, Andrei Mitran
operatori sonorizare: Marius Rusu, Vlad Negrea, Vasile Crăciun
sufleor: Alina Forna