Librăria Humanitas Cluj vă invită vineri, 12 decembrie 2014, de la ora 18.00, la lansarea cărții “Supraviețuitorii. Mărturii din temnițele comuniste ale României”.
Alături de autorii Anca Ștef și Raul Ștef, va vorbi prof. dr. Virgiliu Țârău, iar jurnalistul Mihnea Măruță va fi moderatorul întâlnirii.
Despre carte:
Interviuri de Anca Ștef
Fotografii de Raul Ștef
Pretutindeni şi oricând, viaţa este o bursă a binelui şi răului, a luminii şi întunericului, a adevărului şi minciunii. România comunistă, cu lagărele ei de la Piteşti, Gherla, Periprava sau Aiud, a fost un loc unde infernul a avut regizori exersaţi în arta de-a face rău. Unii dintre ei au fost sadici, alţii doar brutali. Unii au trăit în voluptatea supliciului, alţii s-au mulţumit să execute ordine criminale. Au existat însă, în acest spaţiu al ororii, şi oameni pe care nu i-a putut îndoi nimeni. Oameni care au supravieţuit prin rugăciune, credinţă şi speranţă. Oameni care n-au fost dispuşi să accepte traficul de conştiinţe şi nici să-şi negocieze demnitatea.
Douăzeci dintre ei au acceptat să vorbească tocmai în anul în care se împlineşte o jumătate de secol de la decretul de eliberare în masă a deţinuţilor politici. Interviurile realizate de Anca Ştef, dublate de fotografiile lui Raul Ştef, pun în lumină un snop de trestii gânditoare pe care soarta le-a silit să-şi petreacă o perioadă de timp în fiare şi printre fiare. Lucrurile pe care le istorisesc aceşti oameni aici, în Supravieţuitorii. Mărturii din temniţele comuniste ale României, sunt lucruri pe care n-au îndrăznit până acum să le povestească nici măcar propriilor familii. Dacă s-au hotărât totuşi să vorbească în acest ultim ceas au făcut-o, fireşte, ca să nu uităm.
Despre autori:
RAUL ŞTEF (n. 18 iunie 1982, Cluj-Napoca) este dublu licenţiat, în jurnalism (2005) şi sociologie (2009), al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Deţine un master în managementul conflictelor (Cluj-Napoca) şi un altul în fotojurnalism şi fotografie documentară (Londra).
ANCA ŞTEF (n. 2 decembrie 1982, Galaţi) este dublu licenţiată, în jurnalism (2005) şi sociologie (2009), a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În 2007 obţine un master în comunicare în cadrul aceleiaşi universităţi şi studiază timp de un semestru la Université Libre din Bruxelles.
Despre invitați:
Virgiliu Ţârău ( n. 29 ianuarie 1970) este profesor doctor la Facultatea de Istorie și Filosfie, Catedra de Istorie contemporană şi Relaţii internaţionale , din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
Mihnea Măruţă (n. 17 aprilie 1969) este jurnalist, fost redactor-șef la Adevărul. Scrie pe www.mihneamaruta.ro