SALVADOR DALI a venit la Cluj. La Muzeul de Artă ! FOTO

Categorii: Vizual

V-aţi fi aşteptat să vedeţi lucrări de Salvador Dali la Cluj? Probabiill că nuuu. Iată că, totuşi, s-a întâmplat! După ce Rembrandt a descălecat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, iată că a venit replica Muzeului de Artă. Cu o expoziţie de litografii marca Dali!

Ieri a fost arhiplin la vernisaj, aşa cum stă bine unui Cluj cultural.  Vernisajul expoziţiei Salvador Dali – Visele bizare ale lui Pantagruel a adus zeci de persoane care au vrut să vadă pe viu  cele 22 de litografii semnate de artist si expuse la Cluj.

DSCN5157
Litografie de Salvador Dali la Cluj-(c) clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Aduc salutul domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, domnul Vakar Istvan. Şi dacă e vorba de Salvador Dali la Cluj zic este un eveniment, dar celălalt eveniment care urmează este Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Văd aici atâţia tineri şi este evident că Clujul merită acest titlu.  Clujul a devenit un centru cultural nu de acum, dar ce s-a făcut în ultmii ani depăşeşte orice imaginaţie. De acest eveniment trebuie să fim mândri şi trebuie să suţinem oraşul nostru care avansează şi realizează multe în domeniul culturii.De Cluj se vorbeşte la Londra, se ştie de Fabrica de Pensule, înseamnă că aici se face ceva”, a spus Kerekes Sandor, reprezentant al Consiliului Judeţean Cluj.

Ce e drept, majoritatea celor prezenţi au fost tineri  iar cele trei săli în care au fost expuse lucrările artistului au devenim imediat neîncăpătoare, iar pentru a putea vizita expoziţia, vizitatorii intrau pe rand. Unii dintre ei au aşteptat pe coridorul din afara încăperilor!

 “Este foarte important să vedem lucrări de muzeu şi la Cluj, este bine mai ales că vedem mulţi tineri. Iată, despre Cluj se vorbeşte favorabil la nivel mondial, este extraordinar, a spus pictorul Ioan Sbârciu, membru în consiliul ştiinţific al muzeului.

DSCN5182
Arhiplin la vesnisaj-(c)clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre Dali şi lucrările lui

 

Vreau să precizez: această expoziţie a fost realizată cu ajutorul unui vechi prieten de-al meu de 20 de ani şi căruia i-am spus că vreau să aduc o expoziţie Dali în România şi el a făcut ca piesele pe care le vedeţi dumneavoastră, astăzi să fie de excepţie. Aceste litografii au fost realizate în 1973, o ultimă mapă a lui Dali pe tema respectivă. Dali alături de editorul său au convenit să tragă o singură serie alb-negru, ulterior pentru că nu le putea vinde l-a lăsat pe Dali să le coloreze, eu am văzut două tipuri în orange şi verde. Colorate au fost în număr de 165 şi 290 alb-negru. Au fost făcute sub supravegherea lui Dali şi el le selecta pe cele mai bune. Aceste piese au fost propuse spre a fi comercializate. Dali şi editorul său au ales titluri pentru aceste lucrări, dar acelea au ajuns prin lume şi nu se mai ştie nimic de ele. S-a aflat titlul unor lucrări şi avem o listă, dar nu ştim care titlu aparţine cărei lucrări”, a povestit Alexandru C. Lungu, istoric  de  artă,  director  al Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu în perioada 1990-2006.

 

DSCN5152

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jean de Maere: “Dali tânjea după atenţia tatălui”

 

Dr. Jan de Maere, director al Documentatiecentrum voor het Vlaams Kunstpatrimonium din  Bruxelles le-a povestit celor prezenţi o întâmplare haioasă din viaţa lui Dali:

 “Tatăl lui Dali era notar. El ducea lipsă de atenţie din partea tatălui său. Şi atunci când îşi dorea să aibă atenţia lui, Dali se trezea dimineaţa mult mai devreme, mergea în biroul tatălui său şi căuta printre documentele pe care le avea de semnat în acea zi. Când tatăl lui observa că s-a umblat printre ele se supăra şi începea să urle, acesta era momentul când Dali era cel mai fericit că are atenţia tatălui lui”.

DSCN5152
Litografie de Salvador Dali-(c) clujulcultural.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.