Regizorul Radu Muntean revine cu „Alice T.”, selectat la Locarno Film Festival

Categorii: A 7-a

Lungmetrajul „Alice T.”, regizat de Radu Muntean, va avea premieră mondială în competiţia internaţională a celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Locarno, care va avea loc în perioada 1 – 11 august.

Filmul va fi prezentat pe 4 august, în cadrul competiţiei internaţionale, concurând pentru Leopardul de Aur, marele premiu acordat de juriul festivalului elveţian.

Cu un scenariu semnat de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu, filmul o are în prim plan pe Alice Tarpan (Andra Guţi), în vârstă de aproape 17 ani, urmărind relaţia acesteia cu mama sa adoptivă, Bogdana (Mihaela Sîrbu).

„Alice T.” este cel de-al şaselea lungmetraj semnat de Radu Muntean. Filmul este o coproducţie România-Franţa-Suedia, fiind produs de Multi Media Est (MME), casa cu care regizorul a realizat toate filmele sale anterioare.  Producător executiv este Dragoş Vîlcu.

Alături de Andra Guţi şi Mihaela Sîrbu, din distribuţie fac parte şi Cristine Hămbăşanu, Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teo Corban, Alina Berzunţeanu, Şerban Pavlu şi Maria Popistaşu.

Vânzările internaţionale sunt gestionate de Films Boutique. Filmul are deja distribuitor în Franţa, Bac Films, iar Voodoo Films îl va distribui în România. 

Radu Muntean se află la a doua selecţie la Festivalul de la Locarno, după ce a participat în competiţia oficială din 2006 cu „Hârtia va fi albastră”.

În competiţia internaţională au fost selectate 15 lungmetraje. Între acestea, producţii din ţări ca Marea Britanie, SUA, Elveţia şi Franţa, se numără pelicule semnate de Kent Jones („Diane”) şi Richard Billingham („Ray & Liz”).

Festivalul a fost înființat în 1946 și este unul dintre evenimentele de gen de tradiție, fiind recunoscut ca o platformă de prestigiu pentru filmele de artă.

Lista regizorilor care au debutat pe scena internațională la Locarno IFF include nume ca Milos Forman, Mike Leigh, Béla Tarr, Aleksandr Sokurov, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Spike Lee, Abbas Kiarostami, Gus Van Sant şi Fatih Akin. Festivalul a cunoscut o dezvoltare remarcabilă sub conducerea directorului artistic Carlo Chatrian, care va prelua din 2019 conducerea artistică a Festivalului de Film de la Berlin.

Născut pe 8 iulie 1971, Radu Muntean a absolvit Academia Română de Teatru și Film – Regie de Film în 1994, este regizor şi scenarist. A debutat în lungmetraj cu „Furia”, în 2002, care l-a avut pe Dragoş Bucur în rol principal. Acestuia i-au urmat „Hârtia va fi albastră” (2006), „Boogie” (2008), „Marţi, după Crăciun” (2010) şi „Un etaj mai jos” (2015). Împreună cu Alexandru Baciu, a semnat regia şi scenariul pentru documentarul „Vorbitor” (2011).

Două dintre filmele sale au fost nominalizate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes: „Marţi, după Crăciun” (2010) şi „Un etaj mai jos” (2015). Pentru „Hârtia va fi albastră” a primit o nominalizare la Festivalul de Film de la Locarno şi premiul special la Cottbus Film Festival, iar pentru scenariul peliculei „Un etaj mai jos” a fost premiat la Festivalul Filmului European Sevilla.

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.