Povești despre Cluj-volumul 2: Clujul are încă multe secrete și povești de descoperit

Clio Esenţial

Volumul doi din cartea intitulată Povești despre Cluj a fost lansată în fața unei săli arhipline la Casa Vega din incinta Teatrului Național de către Asociația Vechiul Cluj. Cartea a apărut la Editura Școala Ardeleană.

Este un volum cu 12 texte diverse despre Cluj, pe teme de istorie a orașului în special, scrise accesibiul dar fără să facă rabat de la rigurozitate.

Sebastian Moga, presedintele Asociașiei Vechiul Cluj, a a venit cu ideea și de aici s-a dezvoltat ideea volumelor. Există un interes pentru aceste volume, oamenii sunt dornici să afle mai multe despre istoria orașului Cluj. Ne bucurăm să cunoaștem oameni noi care sunt interesați de istoria Clujului. Ne-am propus să aducem istorici și jurnaliști care „să traducă”, să prezinte aceste istorii  pe înțelesul publicului larg.”, a spus Tudor Sălăgean.

Coordonatorul volumului, istoricul Tudor Sălăgean

Au scris texte frumoase în această carte autori ca Tudor Sălăgean, Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, Attila Varga, jurnalisti ca Sorin Grecu, Tiberiu Fărcaș, Bogdan Stanciu,  istoricii Mihai Florin Hasan, Lukács József, Dan Sorin Popescu, Gabriel Rusu, Alexandru Simon,  Horațiu C. Damian.

„Ca să respecți, să iubești ceva, trebuie să cunoști”, a spus  profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Acesta a publicat articolul Hoștezenii, vechii grădinari ai Clujului”.

Jurnalistul Tiberiu Fărcaş a scris despre Casa Presei interbelice. Acesta s-a înfiinţat în 1931 si a fost cel mai mare deziderat al Sindicatului Presei din Ardeal şi Banat, pierdut după venirea comuniştilor, care au desfiinţat sindicatul.

Fărcaș a mai spus că orașul Cluj are încă multe secrete și povești de descoperit.

Puțin cunoscuta poveste a lui Rudolf Palocsay a fost scrisă de jurnalistul Bogdan Stanciu. De asemenea, el a publicat si un articol despre primul meci de fotbal al Romaniei, la Cluj, 0-6 cu Cehoslovacia.

Autorii volumului Povesti despre Cluj

Gazetarul Sorin Grecu a publicat povestea Omului cu Ciocanul, unul din cei mai mai asasini din istoria Clujului.

Texte aprofundate au scris Tudor Sălăgean,  Lukacs Joszef, Mihai Florin Hasan sau Dan Sorin Popescu.

Cartea va avea în 2017 si volumul trei, a anunțat Sebastian Moga.

Din partea primăriei, care a finanțat proiectul, a vorbit directorul Ovidiu Câmpan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *