Polemici în Consiliul Local. Manageri culturali au solicitat schimbare de legislație pentru finanțări. Taloș, Reactor: ”E întuneric, eu nu pot să explic, nu pot să îmi evaluez proiectul”

Actualitate Esenţial

Ședința Consiliului Local de luni, 22 ianuarie, a fost una încinsă. La punctul diverse ședința a ”explodat” efectiv. A fost o strategie pusă la punct între consiliera locală USR Cluj, Alexandra Oană și o serie de manageri culturali, care, în tandem, l-au criticat la scenă deschisă pe primarul Boc, dar și Primăria în ansamblu, că acordă discreționar și netransparent fondurile la proiectele pe cultură.

Trebuie să spunem că în toamna anului trecut organizația non-guvernamentală Centrul Cultural Clujean (CCC) a organizat la sediul ei o întâlnire între membrii ei, asociații, fundații, instituții publice, actori culturali individuali și reprezentanți ai Primariei și Consiliului județean de la departamentele de decont. Discuțiile au fost și atunci extrem de aprinse. Și atunci mai mulți manageri culturali experimentați au criticat primăria de tergiversare de ani și ani a solicitărilor de a se trece pe OG 51/1998. CCC a promis că face listă de semnături, a făcut-o dar nu știm dacă s-a mai depus la Primărie. Ieri, cei prezenți au spus că nu s-a depus. Lista solicita o întâlnire certă cu factori din primărie pe solicitarea sectorului cultural.

Concret sectorul cultural solicită Primăriei trecerea de la legea 350/2006 la Ordonanța 51 din 1998, care prevede cooptarea a trei experți independenți care sa analizeze aplicațiile depuse și punctarea lor. Acum fondurile se acordă de către o comisie a Primăriei formată din consilieri locali și angajați de la departamentul de decont proiecte.

Au luat cuvântul cunoscuta regizoare din valul tânăr, Andreea Iacob, un manager de la Tranzit.ro, regizorul Iasmina Cloșca, care e și manager cultural, Doru Taloș, actor, co-fondator la teatrul independent Reactor de Creație și Experiment, Istvan Szakats, activist, președintele Fundația AltArt și alții. Toate intervențiile au fost „întărite” de consilierul local Alexandra Oană, care a propus spre dezbatere și adoptare Consiliului Local, după ce s-a consultat cu mediul cultural clujean, un nou regulament de acordare al fondurilor culturale. Aici va intra politicul în joc, propunerea venind de la opoziție, sunt șanse mici să… treacă.

Două intervenții de ieri au fost spectaculoase și le-am reținut. Le redăm:

Iasmina Cloșca:

“Am aici lista din 2023 cu rezultatele proiectelor care au fost finanțate pe legea 350. Bugetul total a fost de 12,4 milioane de lei. Au existat 156 de proiecte care au luat finanțare anul trecut. Suma medie alocată a fost de 79.000, ceea ce înseamnă că doar 34 de proiecte au luat peste suma medie. Și cu niște calcule statistice simple vedem că primii 7% primesc peste 50% din bani, iar primii 15% primesc 67% din bani. 85% dintre proiecte împart o treime din bugetul local”

Doru Taloș:

„Trecerea pe OG 51 ne-ar da un soi de predictibilitate și ne-ar ajuta să decidem noi unde ne încadrăm proiectele și pentru ce sume. În acest moment, eu pot să pun un proiect de 300.000 de lei, pe care să îmi asum că îl fac, și să primesc 100.000 de lei. Nu am absolut nicio explicație, nu știu ce face diferența între un proiect care cere 500.000 de lei și primește 500.000 de lei și un proiect care cere 300.000 de lei și primește 100.000 de lei. E întuneric, eu nu pot să explic, nu pot să îmi evaluez proiectul. Nu pot decât să mă gândesc că voi primi cât am primit și anul trecut”

Cum a răspuns primarul Boc?

Primarul Boc a ascultat intervențiile managerilor culturali si a consilierei USR apoi a raspuns:

“Aș vrea simularea bugetară, dragii mei. Ce se întâmplă pe bugetul pe care îl avem astăzi pe legea 350 și pe OG 51. Și atunci, după ce stăm toți la masă, și învingători și învinși… Eu vreau să fie numai învingători. Fiecare să ia ceva. O aplicare brutală a OG 51 va duce la învingători și învinși. Așa cel puțin mi-au spus o parte dintre cei din sectorul cultural cu care am discutat. (…) Va fi un ONG care nu va avea niciun control public asupra lui. Vom putea fi siguri că acel ONG va avea judecata corectă în alocările de sumă? Dați-mi voie să mă întreb. Pentru că este un dezavantaj potențial care există acolo. Iese din jurisdicția strictă a cetății, pleacă la un ONG, care poate fi influențat de oricine, nu avem niciun control. Va spune ‘asta e decizia noastră’ și după aceea să constatăm că sectorul cultural dispare pentru că cineva a considerat că nu mai trebuie finanțat nici aia, nici aia, nici aia”.

Ordonanța 51/1998 solicitată de marea parte din sectorul cultural clujean poate fi citită AICI

Ședința de Consiliul Local, una lungă, de aproape 5 ore, unde au avut loc dezbaterile poate fi vizionată AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *