Mircea Cărtărescu la FICT 2016: mă interesează cărțile care sunt cu atât mai imaginative cu cât sunt mai realiste

Carte Special

Unul dintre invitații speciali ai ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) a fost scriitorul Mircea Cărtărescu.

Acesta a dialogat cu scriitoarea Ruxandra Cesereanu si cu publicul, astăzi, în cortul amplasat în Piața Unirii de organizatorii FICT 2016. Sute de clujeni au umplut cortul la această întâlnire apoi l-au asaltat pe scriitor pentru autografe.

Cărtărescu a vorbit despre ultimele sale volume lansate, în special despre romanul “Solenoid”, excelent primit de critică.

Cum a fost în februarie la lansarea romanului Solenoid puteți citi AICI

cartarescu-1
Mircea Cărtărescu (c) Vasile Manu

“Povestea cu moartea literaturii nu îi privește pe scriitori, părerea mea. Lăsăm teoriticienii și criticii să vorbească despre așa ceva, pentru un scriitor nu e important dacă moarte literatura sau nu. Eu aș spune că dacă un scriitor adevărat ar scrie literatură ar face-o și dacă ar fi sigur că nu ar mai avea niciun cititor. Și dacă ar rămâne singurul om din lume. Dacă e distrus Pământul, iar va rămâne un singur scriitor, dacă va fi unul adevărat el se va apuca să scrie o carte”, a spus Cărtărescu.

cartrescu
Cărtărescu a semnat autografe (c) Vasile Manu

Cărtărescu a răspuns amplu unei întrebări venite din public, o întrebare despre un posibil caracter religios al volumelor sale.

“Eu sunt conștient că multe scrieri ale mele sunt poate exagerat mistice și încerc din răsputeri să temperez această dimensiune, încerc să le fac cât de realiste cu putință. Pe mine mă interesează cărțile care sunt cu atât mai imaginative cu cât sunt mai realiste. Eu nu citesc romane pentru intrigă sau pentru poveste, pentru dezvoltarea personajelor, citesc orice carte, chiar și una realistă sau pur realistă, în căutarea unui strop de poezie și numai în momentul când găsesc acest strop de poezie mă simt împlinit de cartea respectivă. Acest strop de poezie nu îl caut numai în cărți de literatură, eu nu citesc foarte multe cărți de literatură, trei sferturi din ce citesc este literatură științifică. Și dacă citesc o carte de topologie sau de fizică cuantică, peste tot eu caut acest strop de poezie, care este stropul de grație”, a spus Mircea Cărtărescu.

Înainte de întâlnire. scriitorul a primit  Premiul „Cartea anului – Romanul românesc în mileniul trei” pentru romanul „Solenoid”.

Vă oferim o filmare de la lansare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *