Caravana Gaudeamus – Târg de Învățătură, ediția a 18-a, aduce în atenția iubitorilor de lectură un maraton dedicat cărților, peste 60 de standuri și mii de volume find prezentate publicului clujean în intervalul 5-9 aprilie, în Piața Unirii.
Acest amplu proiect se derulează sub egida Radio România și a Centrului Cultural Media.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 5 aprilie, la ora 11.00.
Cărțile prezentate aparțin diverselor domenii, bucurându-i deopotrivă pe tineri și pe adulți, prețurile lor fiind favorabile fiecărui cititor. Varietatea ofertelor este dovedită de prezența editurilor de top din România, dar și a celor mai importanți distribuitori naționali de carte străină. Pe lângă cele 64 de standuri care vor adăposti miile de cărți, alte 90 de evenimente vor fi parte a acestei ediții Gaudeamus. Publicul este invitat să ia parte la diverse lansări și prezentări de carte, întâlnind astfel scriitori contemporani.
,,Este un bun moment în care cei care citesc cărți și cei care le scriu pot sta față în față să schimbe idei”, afirmă Bogdan Roșca, director Radio Cluj, în cadrul unei conferinței de presă.
Prezent la conferință, președintele de onoare al ediției Gaudeamus Cluj-Napoca 2017, poetul Ion Cristofor mărtusisește că ,,a trăit toată viața între cărți”, că își imaginează paradisul ca o librărie și crede cu tărie în traiul cărților tipărite, invitând astfel cititorii să ia parte la acest amplu târg de carte
Ca parte a proiectelor Radio România derulate la Cluj-Napoca se numără, de asemenea, faza locală a Concursului Național de Lectură ,,Mircea Nedelciu”, organizat de Radio Cluj, care va avea loc vineri, pe 7 aprilie, la ora 16. Invitați de nota 10: Olimpicii României este un proiect care susține, promovează și premiază olimpicii internaționali ai județului Cluj, pe care publicul îi poate întâlni sâmbătă, 8 aprilie, la ora 10.30. Un alt proiect de mare anvergură este constituit de o campanie de donații din partea expozanților, dar și a vizitatorilor, Cărțile se întorc acasă, care vor fi oferite, la final, unei biblioteci publice.
La închiderea târgului, în data de 9 aprilie, începând cu ora 12.00, se vor decerna Premiile Gaudeamus Cluj-Napoca, constând în: Trofeele Gaudeamus, acordate editurilor, Cea mai râvnită carte, desemnată de public, Trofeele Presei, decernate jurnaliștilor, Premiul Educația, oferit unei instituții de învățământ, Premiul Miss Lectura, Premiile Tombolei Gaudeamus, dar și Premiile Concursului Național de Lectură ,,Mircea Nedelciu”.
Pasionații de lectură sunt așteptați în Piața Unirii, de miercuri, 5 aprilie până sâmbătă, 8 aprilie, între 10.00 și 20.00, iar duminică, 9 aprilie se pot bucura de multitudinea de cărți și evenimente între orele 10.00 și 15.00.
Program lansări Editura Școala Ardeleană:
Editura Școala Ardeleană participă la cea de-a XVIII-a ediție a Târgului de Carte GAUDEAMUS (5-9 aprilie 2017, Piața Unirii, Cluj-Napoca) și vă invită la următoarele lansări de carte:
7 aprilie 2017, ora 12.30-14.00
„Initia Religionis Christianae inter Hungaros Ecclesiae Orientali adserta eademque a dubiis et fabulosis narrationibus repurgata / Începuturile religiei creştine între unguri atribuite Bisericii Răsăritene şi curăţate de dubii şi de poveşti născocite” de Gottfried Schwarz; Ediție bilingvă latino-română îngrijită de Vasile Rus și Jan Nicolae; Traducere în limba română de Vasile Rus; Cuvânt înainte de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop; Studiu introductiv de pr. conf. dr. Jan Nicolae
„Ispititoarea Transilvanie. Multiperspectivitate și adevăr în istoria unei provincii” de Ioan Bolovan și Sorina Paula Bolovan
„Scara Cuvântului. Eseuri omiletice” de Ioan Chirilă
8 aprilie 2017, ora 12.30-14.00
„Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă” de Vasile Sebastian Dâncu
Program lansări Humanitas:
Editura Humanitas vă invită în perioada 5–9 aprilie 2017 la Târgul de Carte Gaudeamus Cluj ce se va desfăşura în Piaţa Unirii, pe platoul pietonal. Vă aşteptăm cu peste 600 de titluri, cele mai noi apariţii şi bestsellerurile ultimelor luni, reduceri între 10% şi 20%, preţuri speciale la ediţiile de colecţie, valabile numai în zilele târgului, şi trei lansări-eveniment.
Programul lansărilor:
Miercuri, 5 aprilie, ora 18.00
Lansare de carte si sesiune de autografe
Riri Sylvia Manor
„Bucuria de a nu fi perfectă
Memorii. București/Tel Aviv 1941–2015“
Vor vorbi: Riri Sylvia Manor, Florin Bican
O viață împlinită, rememorată într-o carte sinceră, tonică, inspiratoare.
„Îl chema ca pe ţară – Israel. M-a invitat la dans şi nu a mai dansat cu altcineva. Nu mai întâlnisem nici la dansatorii profesionişti o astfel de dăruire a corpului în dans, o astfel de senzualitate a mişcărilor şi a ritmului. O asemenea bucurie. Tăceam şi dansam. Trăiam prin dans. Ne simţeam unul pe celălalt. Aerul ne primea ori de câte ori picioarele părăseau pământul. Ştiam deja, nu aveam nici o îndoială, că e numai un început, că vom fi împreună, că ne vom continua dansul, că vom locui împreună, că vom râde împreună.
Niciodată n-am vrut să fiu mai tânără. Mă simt tânără pe dinăuntru, arăt mai tânără decât sunt, mă plac şi plac încă. Plac aşa cum sunt, cu ridurile mele, cu ceea ce exprimă fața mea – o mărturie că am trăit şi am plâns şi am râs şi am iubit.“ – Riri Sylvia Manor
joi, 6 aprilie, ora 18:00
Lansare de carte si sesiune de autografe
Jan Cornelius
„Eu, Dracula și John Lennon
Povestirile unui trăitor și uluit observator în România comunistă și în mirificul Occident“
Vor vorbi: Jan Cornelius, Ioana Bot, Florin Bican
„Pe Jan Cornelius îl ştiam ca pe unul dintre cei mai înzestraţi traducători de literatură. Când i-am citit cartea, am descoperit cu plăcere un autor melancolic şi totodată plin de umor, care se apleacă asupra peisajului românesc cu atenţie şi tandreţe, dar şi cu luciditatea şi spiritul critic ale unui adevărat scriitor.“ Andrei PLEȘU
„Cornelius este un elev al lui Eugen Ionescu şi Hrabal, ba mai mult de-atât: al lui Hašek. După cum se ştie, acesta din urmă a fost părintele bravului soldat Švejk. Se vorbeşte în carte şi despre lucruri amare: psihiatrie, Securitate… În cele din urmă, reţeta lui Cornelius împotriva fundăturilor şi a dictatorilor este călăritul fără cal. Clovnescul. Asta ajută, atât în Est, cât şi în Vest.“ (Berliner Zeitung)
vineri, 7 aprilie, ora 18:00
Lansare de carte si sesiune de autografe
Sabina Fati
„Ocolul Mării Negre în 90 de zile
Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time“
Vor vorbi: Sabina Fati, Lucian Năstasă Kovács
„Fac parte din categoria «conservatorilor» care mai cred încă în diferenţa dintre sexe. Aşa încât, în 2015, am spus despre Sabina Fati că, pentru călătoria de 15 000 de kilometri pe care a făcut-o singură, vreme de 80 de zile, pe Drumul Mătăsii, ar fi meritat premiul «femeia anului».
Şi totuşi nu despre o simplă performanţă cu iz de eroism este vorba în cazul Sabinei Fati. Dacă şi-a pus viaţa în joc, cum, iată, după doi ani, o face din nou, să nu uităm că isprava ei se soldează cu un câştig enorm pentru noi toţi: din călătoria în jurul Mării Negre prin Ucraina, Rusia, Crimeea, Abhazia, Georgia, Turcia, Bulgaria şi România a rezultat o carte care ne ajută să ne limpezim istoria, geopolitica şi cultura lumii în care suntem aşezaţi. Să ne bucurăm de drumul pe care l-a bătut, ca să fim mai puţin ignoranţi.“ , spune Gabriel Liiceanu.
Text si foto de Oana Vîlcan
colaborator Clujulcultural.ro