Fotografii din comunism, de la Cluj-Napoca, au ajuns virale pe Facebook. Ele au fost postate pe un grup specific de Facebook. Aceastea ilustrează cozi imense la carburant, pe podul din Grigorescu si Dealul Feleacului. Fotografiile sunt din finalul anilor 80, perioada 1987-89.
Context istoric
Fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu a dus penuria la paroxism. Partidul Comunist Român (PCR) și președintele lui, dictator al României în același timp, a decis să se plătească datoria externă a țării la instituțiile mondiale, cum e Fondul Monetar Internațional astfel ca România comunistă să fie independentă de „capitaliști”. Penuria a explodat. Alimentele au fost pe date pe cartelă. Benzina a fost raționalizată la 20 litri pe lună de posesor de mașină, conform volumului, document de stat, Raportul Final de Analiză a Dictaturii Comuniste coordonat de politologul Vladimir Tismăneanu, la rândul lui născut și crescut în familie de comuniști și trăitor până la fuga din România în cartierul Primăverii, al nomenclaturiștilor din București. Ulterior Tismăneanu a devenit un mare politolog specializat pe… analiza comunismului.
În 1990 România era o țară fără datorii externe dar foarte sărăcită, înapoiată tehnologic.
”Coadă la benzinaria de pe Calea Floreşti din cartierul Mănăştur, venea până în cartierul Grigorescu. Anii ’80”, a scris la avatar internautul care a postat-o.
„Coada la Peco de pe Calea Turzii se întindea pana la postul de control din Feleac.”
„Eu stateam la benzina pe Calea Turzii, de la postul de control din Feleac, ma lasa tata singur in masina (aveam 12-13 ani), mergea la povesti cu alti automobilisti, iar eu lasam lasam dacia la vale fara motor, dupa rand.. mizerabile vremuri.”
„Lucram atunci la Peco pe Calea Floresti. Cât reumatism am bagat în oase. Noroc că ne mai încălzeam la cârciumă la Bastardul (în cartierul Mănăștur n.m.).”
”Am dormit în mașină”
UPDATE: Internautul Torok Andrei Zoltan a postat si el alte două fotografii cu coada la carburant de pe Dealul Feleacului de data asta. Fotografiile postate de acesta au fost luate din Arhiva Minerva, înființată de ziarul local clujean Szabadszag, care reunește mii de fotografii realizate de fotoreporterii cotidianelor locale Făclia și fostul Igaszag (Adevărul), ulterior Adevărul de Cluj și Szabadszag după 1989. Foto din arhiva Minerva acoperă perioada anilor 60 până în… 1993!