Cum au aratat ziarele clujene acum 34 de ani?
Primele ziare libere, necenzurate, libere de propaganda comunistă și cultul personalității lui Ceaușescu au aparut in 23 decembrie dimineața, dar au fost scrise în după masa și noaptea de 22/23 decembrie, în plină revoluție anticomunistă.
Mai multe amănunte puteți citi în cartea „Colosul cu picioare de hârtie. O istorie subiectivă și ilustrată a presei scrise clujene. Cluj-Napoca 1989-2010, editura Eikon si editura Comunicare.ro, publicată de editorul-coordonator al acestui site.
Erau atunci doar…trei ziare libere, pe 23 decembrie. Clujul liber, ziar înființat de revoluționarii anticomuniști în plină Revoluție, datat exact așa, 22 decembrie 1989. Urmat de Adevărul, fostul oficios comunist de limba româna Făclia-organ al Consiliului Județean al PCR, și Szabadszag/Libertatea, fostul oficios comunist de limbă maghiară Igaszag/Dreptatea. Toate aceste ziare ies din tipar în dimineața zilei de 23 decembrie.
Important, Clujul liber, 4 pagini, a devenit ulterior săptămânalul Atlas Clujul Liber și apoi Atlas și s-a închis în decembrie 1993.
Adevărul a suferit (și) schimbări de titulatură, s-a numit Adevărul în Libertate apoi Adevărul de Cluj. Din 2007 s-a întors la denumirea de …Făclia de Cluj. Apare neîntrerupt din 23 decembrie 1989!
Szabadszag are același nume ca și în 23 decembrie 1989. Apare neîntrerupt de atunci!
În prezent pe piața presei scrise clujene mai apar, pe lângă Făclia și Szabadszag, și cotidienele Monitorul de Cluj ( înființat în 1998) și Ziua de Cluj (înființat în 2004), săptămânalul Gazeta de Cluj ( înființat în 2003) și publicațiile culturale Apostrof, Tribuna, Steaua și Orașul dar și o serie de publicații maghiare culturale.