Expertul care a refuzat Clujului titlul de Capitală Culturală Europeană a uitat de ce a luat această decizie

Clio Esenţial

La Casa Matei a avut loc prima ediție a conferinței Rețelei Orașelor Candidate, o structură care dorește să unească reprezentanții fostelor și actualelor orașe candidate pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii (CeaC).

Conferința însă, a lăsat de dorit la capitolul organizare, mai ales că au fost prezente delegații din toată Europa.

La Casa Matei, cel mult douăzeci de persoane au ascultat prezentarea lui Steve Green, fost președinte al juriului.

Este expertul care acum fix un an trimitea titlul de Capitală Culturală Europeană la Timișoara după un balotaj lung, între Cluj și orașul de pe Bega, după al treilea tur de voturi! Votul acestuia a fost decisiv!

Majoritarea celor prezenți sunt membrii delegațiilor din Aveiro, Braga și Guimaraes (Portugalia) , Košice (Slovacia), Matera (Italia), Eleusis (Grecia), Plunge și Klaipeda (Lituania), Debrecen (Ungaria), Belfast și Leeds (Marea Britanie), precum și orașele Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Sfântu Gheorghe, Timișoara și Tîrgu Mureș. Au venit să primească sfaturi, să afle cum pot implementa proiectele pe care le-au propus pentru CeaC, indiferent de rezultatele competiției. Pe lângă ei, în sală se mai află doar doi-trei reprezentanți ai presei.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Clujean, așa cum se numește fosta Asociația Cluj 2021-Capitală Culturală Europeană și Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, al Consiliului Județean Cluj.

Florin Moroșanu, directorul Casei Municipale de Cultură și cel care s-a aflat în fruntea proiectului cu care municipiul a candidat la CeAC, și a pierdut, se află și el la masa rotundă. Primarul Emil Boc a participat, însă doar câteva minute. Alte treburi mai importante îl așteptau. A plecat apoi în grabă.

Steve Green la Cluj

Steve Green vorbește la microfon, însă nimic nu se aude. Niciunul dintre organizatori nu îl atenționează că cei aflați în spate nu înțeleg ce spune. Din când în când, aparatura pentru sonorizare zbârnâie, timp în care cuvintele rostite de fostul președinte al juriului CeAC devin cu adevărat de neînțeles. În trecut, la Casa Matei s-a mai întâmplat așa ceva, măsuri nu a luat însă nimeni.

Steve Green a vorbit despre trecut, prezent și viitor în ceea ce privește cultura în jurul lumii și cât de importantă este influența CeAC-ului. Slide-urile mergeau unul după altul, iar oratorul, din când în când, destindea atmosfera cu câte o glumă. Însă în momentul în care întrebările din partea publicului au început să vină, fostul președinte al juriului, păstrând tonul vesel, a dat răspunsuri vagi, care i-au lăsat pe cei care au pus întrebarea mai confuzi decât înainte. Întrebat care sunt motivele pentru care Cluj-Napoca a pierdut titlul de Capitală Culturală Europeană, răspunsul a fost unul mai puțin decât satisfăcător:

”Cluj-Napoca nu a făcut nicio greșeală. Au pierdut fiindcă 12 oameni i-au evaluat, au revizuit proiectele și ambele au avut proiecte excelente. Dar cineva trebuia să câștige. Puse pe balanță, au fost foarte aproape. Nu îmi amintesc acum, un an mai târziu, motivul. Eu eram fericit și dacă ar fi câștigat Clujul, sunt fericit și dacă a câștigat Timișoara”, a spus Steve Green.

Conferința organizată de Centrul Cultural Clujean, așa cum se numește fosta Asociația Cluj 2021-Capitală Culturală Europeană, continuă duminică. 

Primari și city manageri din marile orașe se întâlnesc la Cluj pentru schimburi de bune practici în domeniile cultural și creativ

           

 

4 thoughts on “Expertul care a refuzat Clujului titlul de Capitală Culturală Europeană a uitat de ce a luat această decizie

  1. Sa nu dati vina pe Juriul de Experti de la Comisia Europeana, ci sa constientizati ca am pierdut titlul de Capitala Culturala Europeana datorita parvenitilor si incompetentilor culturali din echipa de proiect a Primarului Boc + a celor cativa „intelectuali”, pentru a pune mana DOAR pe banii publici ai clujenilor (21 milioane euro – pe care ii au si acum la dispozitie!?!). Banii UE nu au contat si nici alte sume ce trebuiau justificate la sange(de culoare portocalie). Toti cei ce stim ce si cum a fost suntem cu ochii pe impostori, speram ca si procuratura, …

  2. Moment de a ne re-re-aminti cu regret despre trepadusii culturali ai echipei de proiect CJ2021, care au sters Clujul de pe lista si harta oraselor: „Capitala Europeana a Culturii”. Tristetea va creste pe masura ce ne apropiem de 2021 cand vom constata ca marile idei si proiecte nu s-au realizate (vor gasi destule motive si scuze), in schimb ca s-au cheltuit milioane de euro pe tot felul de kitsch-uri si saltimbaci de campanie electorala …
    Mai mult, saptamana viitoare vor da lectii si altora ce doresc sa devina „loseri tepari-dar-fericiti”, cu prilejul conferintei CCC http://www.cccluj.ro/category/stiri/. Presa este invitata iar participarea este gratuita.

  3. Motivul este bine cunoscut. Echipa de proiect a Primarului Emil Boc: Morosanu, Teisanu, Zbranca … nu au tinut cont de recomandarile Juriului de preselectie si nici de completarile facute de universitati si asociatii; nu au obtinut aprobarea nici a Comitetului si nici a AGA – AsociatiaCJ2021; au „strcurat” proiectul prin Consiliul Local, pentru ca au vrut banii numai pentru ei (grup infractional organizat); au „tras de timp” si au impins competitia cu Timisoara la limita de a o pierde. Ei sunt vinovatii care au STERS CLUJUL DE PE HARTA CAPITALELOR CULTURALE EUROPENE. Consiliul Civic Cluj-Napoca a incercat sa salveze situatia ( vezi http://consiliulciviclocal.ro/wp-content/uploads/2016/10/Opinii-proiectul-Cluj-Capitala-Culturala-2021-1-9.pdf) dar „impostorii” au fentat pe toata lumea. In perioada 2017-2021 tot ei (aceasi de mai sus) vor reusi sa cheltuiasca cei 15 milioane de euro ai Primariei si 6 milioane de euro ai Consiliului Judetean, dar „revopsiti” in sefi ai Centrului Cultural Clujean si ai Casei Municipale de Cultura Cluj-Napoca… Presa este chemata sa urmareasca ce s-a dorit initial si pe ce prostii se cheltuiesc aceste sume imense.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *