DOCUMENTAR: Prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan împlineşte 85 de ani

Carte Esenţial

Profesorul Dumitru Constantin Dulcan s-a născut la 6 noiembrie 1938 în comuna Mârghia, judeţul Argeş.

A absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti din cadrul Institutului Medico Militar (1962). Este General de Brigadă (rtr), medic primar neurologie, psihiatru, doctor în medicină şi doctor în Ştiinţe Medicale, are competenţe în explorări neurofiziologice şi este, totodată, un reputat scriitor şi publicist, după cum se menţiona într-un comunicat de presă al Asociaţiei „Institutul pentru Îmbătrânire Activă” din 6 decembrie 2022.

A fost şeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central (1992-2005) şi şef al Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universităţii „Titu Maiorescu” (2005 – 2016).

A elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate şi note de curs în domeniul neurologiei, dedicându-se studierii domeniului conştiinţei, iar cărţile sale s-au vândut în sute de mii de exemplare.

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan susţine un discurs la ”Gala Top Medici”, în cadrul căreia se acordă premii de excelenţă în medicina românească, Bucureşti, 28 mai 2012.

Foto: (c) GEORGE CĂLIN / AGERPRES FOTO


”Este autorul a sute de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de imensă valoare ştiinţifică şi eseistică, lucrări de patrimoniu, veritabile călătorii prin fascinantele domenii ale Filosofiei, Medicinii, Ştiinţei şi Universului”, se arată în comunicatul amintit.

Cea mai cunoscută carte a sa, ”Inteligenţa materiei” (Editura Militară, 1981), a fost distinsă cu premiul pentru filosofie ”Vasile Conta” al Academiei Române (1992). Ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, a acestei cărţi a apărut în 1992, ediţia a III-a, revizuită şi adăugită – în 2009, iar o ediţie aniversară, la 40 de ani de la apariţie, a apărut la Editura Şcoala Ardeleană, în 2021. Despre best-seller-ul anilor ’80, „Inteligenţa materiei”, prof. Dulcan spunea: „Am dedus că eu nu am fost decât mâna care a scris. Destinul i-a fost hotărât de altă instanţă, situată dincolo de mine”.

Amintim dintre volumele sale: „Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice” (2013, ediţia a II-a – 2015), „Oglinda conştiinţei”, „În căutarea sensului pierdut” (2008), „Somnul raţiunii” (2001, ediţia a III-a – 2014), „Către noi înşine” (2010),”Gândirea omului modern. Culmi şi limite” (2006), ”Creierul şi Mintea Universului” (2019).


Este coordonatorul colecţiei Noua Spiritualitate din cadrul Editurii Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca. În 2015, la Editura Şcoala Ardeleană a apărut volumul omagial „Dumitru Constantin-Dulcan – Un promotor al Noii Spiritualităţi”.

Este autorul a patru invenţii din domeniul medical brevetate de OSIM şi deţinător al multor premii şi distincţii ştiinţifice şi literare. A participat la reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale cu peste 300 de comunicări.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Piteşti şi membru al unor prestigioase societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale, precum Societatea Română de Neurologie, Societatea Română de Psihiatrie, Societatea Română de Neuropsihoendocrinologie, Societatea Română a Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate, Liga Română pentru Sănătate Mentală, Academia Americană, Societatea Europeană de Neurologie şi Organizaţia Internaţională de Cercetare a Creierului (IBRO).


A fost distins cu numeroase premii şi decoraţii pentru merite ştiinţifice şi literare, dintre care amintim: Premiul pentru filosofie „Vasile Conta” al Academiei Române, pentru lucrarea „Inteligenţa Materiei” (1992); Ordinul Naţional ”Steaua României” în gradul de Comandor (2000); Premiul ”Ştefan Odobleja” al revistei ”Observatorul militar” (2004); Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer (2004); Premiul de Excelenţă pentru lucrarea ”În căutarea sensului pierdut” acordat de Societatea Business Press (2008); Premiul ”Constantin Noica” pentru lucrarea ”Inteligenţa Materiei”, ed. a III-a, acordat de Academia Oamenilor de Ştiinţă (2011); Premiul ”Cartea care dăinuie” pentru lucrarea ”Inteligenţa Materiei”, în cadrul Festivalului de Carte Transilvania, Cluj-Napoca (2013) ş.a.

În octombrie 2015, cu prilejul Congresului Naţional de Medicină Militară, profesorului Dumitru Constantin Dulcan i-a fost conferit Premiul de Excelenţă în Medicina Militară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *