Consilierul local USR Cluj, Adriana Cristian a scris o analiză despre „Clujul Festivalier” în care a punctat unele elemente pozitive dar și negative. Aceasta propune și o serie de soluții, în special din cauza unor probleme identificate de ea după mai multe ediții a majorității festivalurilor clujene
”𝐄𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐥𝐞, 𝐔𝐧𝐭𝐨𝐥𝐝, 𝐓𝐈𝐅𝐅, 𝐉𝐚𝐳𝐳 𝐢𝐧 𝐭𝐡𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐤, 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚 𝐀𝐩𝐞𝐫𝐭𝐚, Cluj 𝐅𝐨𝐥𝐤 Fest, 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐞𝐭 𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐕𝐚𝐦𝐨𝐬 𝐚 𝐥𝐚 𝐏𝐥𝐚𝐣𝐚, 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐨𝐫𝐚𝐬̦𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐠𝐡𝐢𝐚𝐫𝐞 – 𝐂𝐥𝐮𝐣𝐮𝐥 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫!
Clujul e orice doar nu un oraș plictisitor! Vara e plină de evenimente, doar să ai timp să participi la toate. Nu a fost tot timpul așa, pe vremea liceului și a facultății mele vara orașul era pustiu, iar evenimentele lipseau sau erau tare mohorâte, iar noi mergeam să căutăm distracția la Festivalul medieval de la Sighișoara sau la festivalul Sziget din Budapesta.
Și totuși aceste festivaluri mari împart comunitatea clujeană în două, între cei ce le îndrăgesc și se bucură de ele și cei care sunt deranjați de zgomotul, traficul, limitările cauzate de acestea.
Ambele tabere au dreptate, dar par să nu se audă unele pe celelalte și aici administrația ar trebui să joace un rol de mediere.
Untold generează zeci de știri și mii de postări an de an. Eu cred că e absurd și inuman să nu asculți o mamă cu un copil de 2 ani care se plânge că nu a mai reușit să-și adoarmă copilul pentru că la ora 4 noaptea bubuia muzica pe strada Eugen Ionesco, sau pe părinții internați la pediatrii cu copiii bolnavi. Nu, nu e normal să le spui să plece din oraș în perioada asta… e casa lor până la urmă.
La fel cum cred că e la fel de absurd să spui că nu te poți lipsi de parcul central 2 săptămâni pe an în contextul în care sute de mii de clujeni se bucură de acel spațiu în timpul festivalului. Mult mai mulți decât se bucură în restul săptămânilor din an.
Ce însă nu văd și mi-ar plăcea să văd e o administrație care să fie vocea ambelor tabere și care să caute compromisul. Niște idei:
-Accepți să ai un festival în centrul orașului, dar cu un Main Stage la care se termină concertele la miezul nopții urmând ca scenele mici să preia apoi până dimineața concertele (model Sziget Festival – Budapesta, vezi în comentarii comparația Untold vs Sziget)
-Monitorizarea zgomotului în oraș și soluții de reducere a disconfortului: perete barieră de sunet la spitale, directionarea sunetului prin orientarea boxelor, etc
-Fără artificii. Parcă anunțase dl primar că în Cluj-Napoca renunțăm la artificii cu totul de anul acesta și trecem la spectacole cu drone
-Droguri și alcool. Zero toleranță –controale serioase la intrare, nu accepti minori cu alcoolemie ridicată în incinta festivalului (random checking), preiei modelul EC și obligi toți festivalierii să implementeze și să promoveze programe ca Angel Shot, NightCap (capace pentru orice tip de băutură), etc
– Nu permiți reclame la țigări, jocuri de noroc și alcool în festival dacă accepți și minori
-30% din operatorii din festivalul să fie producători locali + linie scurtă de aprovizionare cu produsele de bază
-Am devenit un oraș festivalier, hai să ne educăm tinerii să se ferească de pericole prin cursuri dedicate în licee și universități
𝐔𝐧 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐃𝐀 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐢̂𝐧 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐞𝐬𝐜 𝐚𝐢𝐜𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮 𝐢̂𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐥𝐞 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐫𝐨𝐫. 𝐀𝐬̦𝐚 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐨 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐨𝐭̦𝐢, 𝐧𝐮 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧𝐢𝐢.
Voi ce părere aveți? Ce ar mai lipsi în lista de mai sus pentru a aduce comunitatea împreună căutând compromisul?”, a scris Adriana Cristian.
Aceasta a prins un nou mandat de consilieri, deci va continua din octombrie în Parlamentul Clujului care e Consiliul Local.