Cinema ARTA lansează Green Film Days

A 7-a Esenţial

Green Film Days – filme și conversații despre mediu, aflat la prima ediție, se va desfășura în perioada 16 – 22 octombrie, la Cinema ARTA.Publicul are șansa să descopere oselecție de filme (scurtmetraje și lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre relația om-natură și a conecta comunități. Mai mult decât atât, Green Film Days trece dincolo de experiența clasică a sălii de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și naționali, un pop-up Humanitas cu cărți pe teme ecologice, precum și evenimente Craft Food carepromovează o bună etică a produsului și descurajează risipa alimentară. 

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt probleme cu care ne confruntăm la nivel național și internațional. Primul pas în rezolvarea oricărei probleme este înțelegerea ei, iar la nivel global există acum o nevoie de educație în probleme de mediu. Astfel, în această primă ediție am pregătit o serie de ateliere pentru școlile din Cluj-Napoca, dar și din mediul rural. Educația de mediu îi ajută pe tineri nu doar să pună umărul la un viitor mai bun, ci și să înțeleagă problemele pe care secolul 21 le pune omenirii și schimbările ce vor avea loc ca răspuns la aceste probleme.  

Pe 16 octombrie, de la ora 19:00,  în deschiderea Green Film Days și cu ocazia World Food Day, publicul este invitat la evenimentul special JUST EAT IT – film, discuții și mâncare delicioasă,  la sediul cinematografului, pe strada Universității nr. 3.  Documentarul JUST EAT IT, prezintă problema risipei alimentare, de la producător la intermediar şi până la consum. Pornind de la ideea documentarului,  vom organiza primul eveniment Craft Food. Meniul anti-risipă este propus de CHEF Ionuț Crișan, membru al comunității Slow FOOD, ocomunitatecarepromovează mâncarea bună, curată și corectă. Proiecția este însoțită de o discuție pe tema risipei alimentare, ghidată de Dan Crișan – Director Național Vânzări, PENNY | REWE România și Camelia Gui – inițiatoarea proiectului Clujul Sustenabil, fondator Food Waste Combat și activist de mediu.

Al doilea eveniment special este în 20 octombrie, de la ora 19.00, când așteptăm publicul la proiecția scurtmetrajului Despre noi și Pădurea Hoia. Proiecția va fi urmată de o conversație cu biologul Alexandru Stermin despre relația dintre pădurea Hoia și orașul nostru, beneficiile pădurii pentru clujeni, dar și despre importanța comunicării științei către publicul larg.

Ziua de sâmbătă, 21 octombrie, este dedicată filmelor verzi multipremiate, pentru diferite categorii de public și preferințe: o animație, un documentar și o comedie – încheind astfel într-o notă pozitivă, care inspiră speranță și dorință de implicare. Tot sâmbătă, cadrele didactice, facilitatorii de educație non-formală și operatorii culturali preocupați de educația privind schimbările climatice și mediul sunt invitați la Green Learning, întâlnire care își propune  construirea unei comunități ce poate crește impactul programelor educaționale de mediu.

Duminică, 22 octombrie, în cadrul Family Time, copiii vor viziona documentarul Minunata lume a grădinii de legume, proiecție însoțită de povești și jocuri cu biologul Alexandru Stermin, și urmată de o sesiune de autografe în foaierul ARTA, unde se va găsi cartea educativă a invitatului nostru, “ Cum am devenit vrăjitor”.

Încheiem prima ediție cu al doilea eveniment Craft Food: Viitorul, îl mâncăm pe tot azi? Film, discuții și delicii vegetariene. Documentarul narat de Kate Winslet include interviuri cu oameni de știință și personalități de renume, care transmit un mesaj simplu, dar de impact, dezvăluind adevăruri dure și abordând cea mai presantă problemă a generației noastre – colapsul ecologic. Proiecția este urmată de o degustare de produse vegetariene și o conversație ghidată de Raluca Bugnar, coordonator programe culturale, alături de Camelia Gui, fondator Food Waste Combat și activist de mediu.

Biletele au fost puse deja în vânzare pe eventbook.ro

Programul complet al evenimentului:

LUNI, 16 octombrie

ORA 19.00 –Just Eat It– film, discuții și mâncare delicioasă [World Food Day] 

R: Grant Baldwin / 2009 / documentar / Canada / 75 ‘

VINERI, 20 octombrie

ORA 19.00 – Despre noi și pădurea Hoia+ discuție cu biologul Alexandru Stermin

R: George Kardoș /  2021 / documentar / România / 23 ‘

SÂMBĂTĂ, 21 octombrie

ORA 11:00 –Ponyo[Family Time]  

R: Hayao Miyazaki / 2006 / 73 ‘

ORA 15:00 Green Learning – discuție privind educația de mediu

ORA 19.00 –Pădurea acidă / Acid forest 

R: Rugilė Barzdžiukaitė / 2018 / 62 ‘

ORA 20.30 – Femeie în război / Woman at war

R: Benedikt Erlingsson / 2018 / 101 ‘

DUMINICĂ, 22 octombrie

ORA 11.00 – Minunata lume a grădinii de legume– Proiecție pentru copii | Invitat: Alexandru Stermin, biolog şi explorator

R:  Guilaine Bergeret, Rémi Rappe / 2020 / 50 ‘

ORA 16.00 – Scurtmetraje Très Court– Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj 63 ‘

*Proiecție realizată în parteneriat cu Institutul Francez din Cluj-Napoca

ORA 18.00 – Viitorul, îl mâncăm pe tot azi?  Film, discuții și delicii vegetariene

R: Ludo Brockway, Otto Brockway / 2021 / 82 ‘

LUNI, 16 octombrie – VINERI, 20 octombrie

Proiecții și ateliere educative pentru școlile din Cluj

Dacă sunteți interesat(ă) să participați împreună cu elevii la un atelier educativ Cinema ARTA, vă rugăm să completați acest formular: https://forms.gle/G1U1XgY13rgBu1bH9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *