53 de zile aproape de stele

Carte Esenţial

Librăria Bookstory a fost luni, 10 iulie, gazda lansării de carte aparținând astronautului american Tom Jones, intitulată „Întreabă-l pe astronaut”.

Aceasta este tradusă în limba română și publicată la Editura Niculescu. Cartea conține o serie de  răspunsuri uimitoare despre zborul în spațiu.

Prefața e scrisă de Dumitru-Dorin Prunariu, primul cosmonaut român și președinte onorific al Agenției Spațiale Române (ROSA).

La lansare au participat circa 20 de persoane, unii fiind mari pasionați de astronautică.

Moderatorii evenimentului au fost Claudiu Tănăselia, fizician, cercetător la Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică (ICIA) din Cluj-Napoca, fondator al site-ului parsec.ro și Cristian Mandu, pilot Comandant A320, Instructor de CRM, co-fondator Flight X și Manager de Proiect.

Thomas David Jones este un astronaut, cercetător și pilot american, veteran al NASA. Acesta a zburat în patru misiuni pe orbita Pământului. În cartea sa Jones dorește să răspundă la cele mai frecvente întrebări legate de Cosmos și Terra. Printre altele, autorul descrie și antrenamentul candidaților astronauți și cum e să zbori în spațiu.

            „Este o carte excelentă, care cuprinde întrebări poate banale pentru unii sau mai complicate pentru alții, dar care ne creează o imagine despre ce se întamplă cu noi sau cu alte obiecte pe orbită.”, a precizat Claudiu Tănăselia.

            „Astronautica pe mine mă fascinează la nivel conceptual. Nu mi-am pus niciodată problema să zbor în spațiu, dar citind cartea, mă gândesc acum dacă aș putea să zbor sau nu. De la început până la sfârșit cartea ne duce de la visul spațial, la antrenament, lansarea în spațiul cosmic, cum se supraviețuiește în spațiu, ce mănâncă și cum dorm astronauții. Apoi cum revin și cum se recuperează după întoarcere.”, a explicat Cristian Mandu.

În misiunile sale, Tom Jones a petrecut în total 53 de zile în spațiul extraatmosferic. Acesta povestește că după două săptămâni de stat în cădere liberă, astronautul are nevoie de o perioadă de la trei până la cinci săptămâni în care să reușească să meargă drept din nou. Se apelează la fizioterapie și exerciții zilnice până se poate readapta la gravitație.

            „Naveta spațială a fost cred că cel mai complicat vehicul construit vreodată de oameni, dar care, din păcate, din 2011 nu se mai folosește. Au fost considerate nesigure. Acest astronaut, Tom Jones, a zburat de patru ori cu naveta spațială. În ultima sa misiune a participat la instalarea elementul central a Stației Spațiale Internaționale.”, a mai spus Claudiu Tănăselia.

 Pilotul Cristian Mandu a mai afirmat că în viitorul apropiat e posibil să se discute la modul cel mai serios de un așa-zis turism spațial, fie el orbital sau suborbital.

Prezentarea cărții a fost urmată de o discuție lungă publicul, iar cei prezenți și-au putut lămuri unele curiozități. Restul răspunsurilor le pot găsi în cartea lui Tom Jones.

Text, foto, video de Roxana Elena- Vlad,

an 1, jurnalism, UBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *