Volumul ‘Mari Bătălii – al Doilea Război Mondial’, lansat pe piață

Carte
Volumul „Mari Bătălii – al Doilea Război Mondial”, care prezintă înfruntările semnificative care au avut loc în acea perioadă, precum cele de la Westerplatte, Narvik, Sedan, operaţiunea Barbarossa, Pearl Harbor, bătălia de la Stalingrad, Debarcarea din Normandia, Iwo Jima, bătălia Berlinului şi cea de la Okinawa, a fost lansat miercuri la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
 

„Cartea este, din punctul meu de vedere, din ce-am văzut până acum, cea mai bună carte despre cel de-Al Doilea Război Mondial, sub forma aceasta de album, prin imagistică şi informaţia dozată pe care, în acelaşi timp, puteţi s-o folosiţi la clasă, să vă fie un auxiliar foarte bun, recomandat şi copiilor de liceu, care să-i ajute să înţeleagă”, a spus acesta, în faţa numeroşilor profesori de istorie din instituţiile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti.

Prof. Bogdan Vîlceanu, director editorial al Editurii Nomina, a remarcat faptul că lucrarea nu vorbeşte de rolul pe care l-a avut România în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, fapt care n-o face mai puţin utilă.

„Nu veţi găsi rolul pe care l-a avut România. De fapt, englezii se opresc undeva pe zona aceasta a Berlinului. Nici măcar despre cehi nu scriu mai mult. Nici despre unguri. Deci nu-i interesează decât zona aceasta: debarcarea în Normandia, bătălia Angliei, ce s-a întâmplat în Rusia, de fapt în URSS. Ei au spus că sunt cele mai importante bătălii. Sigur, noi, care am trăit şi trăim în zona aceasta, considerăm că cele mai importante bătălii sunt cele de-aici. Dar aceasta nu înseamnă că facem un clasament aşa, ca la fotbal. Războiul a fost urât peste tot”, a susţinut Vîlceanu.

El i-a invitat pe profesorii prezenţi la lansare să le dezvăluie elevilor evenimentele istorice „din mai multe unghiuri”.

„Vă invit să arătaţi această carte copiilor şi să le povestiţi războiul din toate unghiurile. Pentru că explicând un fenomen din mai multe unghiuri nu numai că facem o probare europeană, dăm cât mai multe informaţii fără să aducem o singură sursă, dar mai facem ceva: le arătăm oamenilor şi copiilor în special că lucrurile, ca să nu se repete, trebuie să fie cunoscute”, a mai spus Bogdan Vîlceanu.

Apărută la Editura Nomina, lucrarea se remarcă prin suportul cartografic şi imaginile deosebite, unele dintre ele inedite, dar şi prin viziunea autorilor – Rupert Butler, Martin J. Dougherty, Michael E. Haskew, Christer Jorgensen, Chris Mann şi Chris McNab -, specifică şcolii britanice de istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *