Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: Sunt îngrijorat despre modul de intervenţie al Primăriei pe clădirile vechi din Cluj

Clio Esenţial

Ministrul Culturii, filologul bucureştean Vlad Alexandrescu a reacţionat pe pagina sa de facebook după seria de intervenţii ale primăriei asupra clădirilor istorice din Cluj.

Despre intervenţii clujulcultural.ro a scris AICI şi AICI

Reacţia ministrului este surprinzătoare, mai ales după ce în decembrie 2015 un ornament căzut de pe fostul hotel Continental era să omoare o femeie.

Alexandrescu critică intervenţiile Primăriei Cluj-Napoca:

M-am informat în legătură cu situația intervențiilor asupra clădirilor din centrul istoric al orașului Cluj-Napoca. În ultimele zile primăria și ISU au organizat o serie de acțiuni de înlăturare a unor fragmente din fațadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și de la Direcția Județeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cluj acțiunea este o intervenție de urgență în categoria celor reversibile pentru care a fost obținut avizul Direcției. Intervenția se realizează cu condiția extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare.

1ffe982

Până în acest moment nu a fost însă recuperat niciun element din fațade. Primăria Cluj-Napoca ne-a asigurat că se fotografiază zonele în care se intervine. În cadrul ultimei ședinței a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei, organism consultativ, a fost prezentată lista de clădiri asupra cărora se dorește intervenția, iar Comisia și-a prezentat opoziția față de demers, neprimind o documentație corespunzătoare. Avizul Direcției a fost unul în regim de urgență, ceea ce a făcut ca acțiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și a avut la bază un raport minimal de expertiză tehnică. Menționez că se intervine atât asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competența de avizare a Direcției Județene, cât și a celor de grupa A (valoare națională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până în acest moment nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primăriei oprirea intervenției pe respectivele clădiri.

Intervențiile sunt urmărite de către un inginer angajat de către primărie, care nu este atestat de către ministerul Culturii și de către arhitectul Direcției Județene de Cultură.

Îmi exprim îngrijorarea față de faptul de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei, considerând necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat în această dimineață Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Direcției Județene de Cultură o serie de documente care fundamentează intervenția și rapoarte privind aceasta.

În acest moment, problema schimbărilor legislative care să asigure conservarea și restaurarea clădirilor istorice care prezintă un pericol se află în atenția Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și a Ministerului Cuturii.

Fac apel la cetățenii orașului Cluj-Napoca să ne informeze asupra situației și să ne trimită fotografii ale intervențiilor, menționând adresa acestora”,  a scris Alexandrescu.

Elian

Acesta a dat şi o listă a clădirilor de grupă A asupra cărora Primăria nu are documente necesare pentru a interveni! Acestea sunt cele de la adresele Bolyai 7, Regele Ferdinand 4, 37, Napoca 21, Horea 8, 14, 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, imobile parte din Ansamblul urban „Centrul istoric al oraşului Cluj și monumentele clasate individual Palatul Teleki (Str. M. Kogalniceanu, nr. 7) și Casa Wolphard Kakas, azi Universitatea de Arte Vizuale „Ion Andreescu (P-ţa Unirii, nr.31).

3 thoughts on “Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: Sunt îngrijorat despre modul de intervenţie al Primăriei pe clădirile vechi din Cluj

  1. Sunt fotografiate inseamna ce mai exact? Nu este totuna cine face fotografia. Un specialist stie ce trebuie fotografiat, cineva fara tangenta poate produce fotografii cu informatie irelevanta.
    Dar oricu, hai sa demolam totul, Google a fotografiat deja totul, de acum incolo stam in fata calculatorului si traim intr-un oras conservat in fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *