Serile Clujul Cultural, despre Revoluţia din 1989. Polemici între revoluţionari

Categorii: Clio

Dezbatarea „1989-2014. Cu ce ne-am ales? 25 de ani de la căderea regimului comunist”, din ultima ediţie a Serilor Clujul Cultural din acest an a făcut sală plină la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Au participat revoluţionari, istorici ai Revoluţiei clujene, autori de cărţi despre evenimentele din 1989, un public curios să vadă concluzia celor care au participat la Revoluţie.

S-a discutat aprins despre Revolutia din 1989 la Serile Clujul Cultural

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Invitaţii dezbaterii au fost Victor Lungu, consultant politic, participant la revoluţie, Iosif Zăgrean, participant la Revoluție, Lucian Nastasă- Kovacs, istoric Academia Română, Cristian Ivaneş, jurnalist la Radio Cluj.

Moderator a fost Tiberiu Fărcaş, editor coordonator Clujulcultural.ro.

În sală au venit şi alţi participanţi la Revoluţie cum a  fost Aurel Coltor, preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, disidentul brașovean, scriitorul Vasile Gogea dar și alți participanți la evenimentele din 1989.

În multe momente ale serii dezbaterea a fost una polemică, între reprezentanţii celor cinci asociaţii de revoluţionari clujeni. Una din afirmaţile profesorului Bogdan, actual consilier judeţean liberal,  că toţi cei împuşcaţi în Piaţa Libertăţii din Cluj au fost impuscati cu gloanţe dum dum a stârnit proteste în sală.

Victor Lungu, autorul unei cărţi extrem de documentate despre Revoluția clujeană din 1989 și nu numai, a explicat modul în care au fost împuşcaţi revoluţionarii contestând varianta profesorului Bogdan. Lungu a apreciat că Revoluţia a fost confiscată de grupul condus de comunistul Ion Iliescu.

Una din concluziile dezbaterii este că Armata a încălcat în mod clar în 1989 legislaţia şi se face vinovată de crime în Revoluţie. De asemenea, s-a discutat despre rolul Securităţii şi dacă aceasta a tras sau nu în manifestanţi la Cluj.

Concluzia nu e una definitivă deşi mai mulţi invitaţi au opinat că nu dar alţii au susţinut o altă variantă, ca securitatea a tras în manifestanți.

Istoricul Lucian Nastasă- Kovacs a îndemnat participanţii să scrie cât mai multe volume pentru a avea la îndemână cât mai multe mărturii.

Chirurgul Iosif Zăgrean, participant direct și autorul unei cărți despre evenimentele de la Cluj din decembrie 89 a explicat că au fost patru etape ale Revoluției, şi că Ion Iliescu a fost un element necesar în  Revoluţie. Zăgrean este vicepreşedinte PSD, partid al cărui preşedinte de onoare este…Ion Iliescu.

De ce sunt aşa de multe asociaţii de revoluţionari?

Un alt subiect aprins a fost lipsa de unitate dintre asociaţiile de revoluţionari. Aici a luat cuvântul Aurel Coltor, rănit la Revoluţie, care a contestat dreptul unor clujeni la titulatura şi avantajele oferite de legislaţie acestora. Coltor a fost vehement contestat de profesorul Bogdan încă de la intarea în sală!

„De ce l-aţi chemat domnule, ăsta nu a revoluţionar, e un fals”, a strigat Bogdan.

„Nu, tu eşti un fals”, i-a răspuns vehement Aurel Coltor!

Finalul dezbaterii a aparţinut proiecţiei filmului documentar Revoluţia din 1989 de la Cluj din cadrul ciclului Memorialul Durerii.

Clujulcultural.ro mulţumește postului de televiziune TVR Cluj pentru că i-a facilitat proiectarea acestui excelent documentar dar şi participanţilor pentru participarea la ultima ediţie din acest an a Serilor Clujul Cultural.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri