Regizorul Marian Chiriac, din juriul TIFF: Guvernul trebuie să sprijine cinematografia, noi facem încă filme din entuziasm

A 7-a Esenţial

Juriul TIFF 2017 a susținut astăzi o conferință de presă în care s-au discutat subiecte diverse.

Acesta este compus din regizorul Marian Crișan, criticul de film britanic Geoff Andrew, producătorul Elizabeth Karlsen, actrița Clotilde Courau și producătorul maghiar Andraș Muhi.

S-a discutat mai ales despre filme, cinematografie, experiența juriului la Cluj, realitate virtuală și multe altele.

În juriul din acest an se află și regizorul Marian Crișan, regizor care a luat premiu la Cannes pentru scurtmetraj Megatronic și e autorul unor lungmetraje ca Morgen sau Rocker, bine primite de public si critică.

El a mărturisit că a filmat la Cluj de mai multe ori, fără nici un ajutor de la autorități. 

„Facem film încă din entuziasm. Pe noi nu prea ne-a ajutat niciodată vreo autoritate locală”, a spus acesta.

Întrebat de reporterul Clujulcultural.ro ce trebuie să facă Guvernul sau Ministerul Culturii pentru a ajuta cinematografia românească, asta apropo și de recentele declarații ale ministrului Ionuț Vulpescu despre situația legislativă a cinemaului autohton, Chiriac și colegii săi din juriu au răspuns:

„Trebuie alocare transparentă a fondurilor, susținere legislativă, adică să fie mult mai clară legislația. E o discuție în care eu sunt parte de mulți ani (face referire la luările de poziție colective ale industriei la adresa CNC dar si, recent, la adresa Ministerului Culturii n.r.), e o discuție lungă, deja de mult timp. Ar fi pentru noi mult mai ușor să facem filme dacă s-ar schimba în direcția noastră lucrurile”, a spus Crișan, care a turnat ultimul film, Orizont, cu un actor clujean în rol principal, talentatul Dragoș Hathazi.

La rîndul său,  criticul de film britanic Geoff Andrew a spus că „eu cred că politicienii de peste tot din lume sunt precum filistenii. Nu sunt interesați decât de politică și de bani. Ar trebui și politicienii din România să știe că lumea întreagă este atentă la cinema-ul românesc și aplaudă faptul că o țară cu resurse puține are profesioniști extraordinari în această industrie”. Acesta  a mai spus că e un mare admirator al filmului românesc. El a mai afirmat că a văzut „ Sieranevada”  care a fost pentru el „cel mai bun film de la Cannes de anul trecut, iar „Ana, mon amour”  cel mai bun film de la Berlin”.

Juriul a lăudat în unanimitate Clujul, un „oraș minunat”, unde le-a plăcut cam tot: oamenii, filmele, atmosfera, vibe-ul și…mâncarea ardelenească,  în special frumoasei actrițe franceze Clotilde Courau.

O relatare mai amplă de la conferință pe blogul șutea.ro

Mai multe despre ce a spus juriul în filmarea de mai jos:

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *