OPINIE Istoricul literar Mircea Popa despre „legea anti-legionară”: e nedreaptă!

Clio Esenţial

Siteul clujulcultural.ro găzduieşte astăzi prima opinie a unui intelectual de marcă clujean, istoricul şi criticul literar Mircea Popa, reputat profesor universitar, despre „legea anti-legionară”, care se află în atenţia lumii intelectuale şi a opiniei publice, Cum se stie, legea 217/2015, denumită deja de mass-media „legea anti-legionară” stipulează că negarea Holocaustului şi apologia Mişcării Legionare pe teritoriul României se pedepseşte  cu închisoare de până la 3 ani.

Vom găzdui şi alte opinii ale intelectualilor clujeni pe acest subiect. Am contactat istorici, scriitori, politologi, jurişti, eseişti, specialişti în perioada interbelice pentru a se pronunţa pe acest caz.

Oricine doreşte să trimită un text, avizat, la obiect şi fără jigniri, are în acest site o tribună.

Opiniile pot fi trimise la mailul redactia@clujulcultural.ro

Popa Mircea
Prof. univ.dr. Mircea Popa

Puteţi citi mai jos opinia profesorului Mircea Popa:

” O lege nedreaptă!

Mă consider om de cultură şi chiar gazetar. De legea 217 / 2015 a luat act doar de la televizor, de la o emisiune a  jurnalistului Rareş Bogdan, la Realitatea TV. Atunci mi-am dat seamă de inconsistenţa celor legiferate, de diletantismul legiuitorilor, de tendinţa vizibilă de a pedepsi cumva România, lipsind-o de capacitatea de a-şi cunoaşte şi judeca trecutul în cunoştinţă de cauză şi în totalitatea lui.

Un domn Florian (Alexandru Florian, director Institutul Elie Wiesel n.r.), prezent acolo, arăta ca un nou Vîşinski (comisar sovietic n.r.) renăscut din tenebre. EL ştie singur ce e bine şi ce e rău, ce e alb şi ce e negru, şi ceea ce e necesar sau nu în cultura noastră. Mai urma să bată cu pumnul în masă ca să fie crezut! Dacă suntem de acord cu formularea privitoare la Holocaust, nu atât de fericit au fost judecate regimurile extremiste, iertat fiind comunismul şi pus la zid doar „legionarismul”. Ferească Domnul să scrii ceva de acum înainte despre oameni de talia lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Vintilă Horia, Nae Ionescu etc., că imediat vei putea fi insultat, calomniat, desfiinţat.

Legea n-are nuanţe, e otova, la fel ca şi gândirea dogmatică a legiuitorilor. Lipsurile acestei legi condamnă trecutul românesc ab initio, dar şi pe cei care vor avea curajul să spună câte ceva despre acest trecut, adică altceva decât cele hotărâte şi lămurite, odată pentru totdeauna de dl. Florian şi de grupul său de justiţiabili.

Din păcate, viaţa, evenimentele şi oamenii din acest trecut, precum Petre Ţuţea, Mircea Vulcănescu sau Ion Gavrilă Ogoranu, ar trebui din nou condamnaţi la ani buni de închisoare. Aşa ar face şi dl. Rotman (Liviu Rotman, istoric n.r.), care a văzut un act contrasemnat de Mircea Vulcănescu în virtutea obligaţiei sale de funcţionar, ca să-l pună imediat pe acesta în furci. Cinste profesorului italian Roberto Scagni, om de bun simţ, cu judecăţi corecte. Dacă în Italia fostă fascistă se judecă aşa, în România post-comunistă vedem că trebuie să înghiţim greşeli după greşeli. Bine zicea recent marele scriitor Augustin Buzura, gândind corect lucrurile: „legea aduce atingere libertăţii de gândire şi de exprimare, interzice cunoaşterea reală a istorie şi culturii noastre.

Prof. Univ.dr. Mircea Popa

Critic şi istoric literar

7 thoughts on “OPINIE Istoricul literar Mircea Popa despre „legea anti-legionară”: e nedreaptă!

 1. indiscutabi, fiind un om simplu nu pot a nu considera și resect certa Valoare Omenească care implicit incumbă și justa considerare a Adevărurilor în genere și a istoriei certe a Neamului nostru român, care niciodată nu a avut măcar tendința de a uzurpa un drept cert al altor Neamur.
  Cu respect vin a gratula pe distinsul Profesor Mircea Popa pentru actul just, simplu însă elocvent deși concis. Act care atenționează asupra gravelor erori care vor fi pricinuite de legea 217/215, cert nu anti legionare ci potrivnice Elitei Neamului român, strict după modelul bolșevism-comunismului ateu și anti român!
  În cuprinsu Fenomenului legionar, cert conștient de valoarea Națională a Românității-Creștine, au ființat marea majoritate a Elitei intelectuale, Profesori, Medici, Ingineri, Ofițeri, Oameni de Cultură, Filosofi și de fapt muncitori cu mintea sau brațele, din secolul trecut și din prezent.
  Indiscutabil, Puterea Legislativă se consacră ca fiind anti-constituțională prin faptul că, se substitue Puterii Judecătorești și prin faptul că poate elabora și promova Legi judecă și condamnă Mișcarea Legionară ca fiind Fascistă, prin legea 217/2015. Ori atribuțiile Puterii Legislative nu aduc îndrituirea Legislativului de a se substitui Puterii Judecătorești.
  Nici o Sentință Judecătorească, din România și nici tribunal internațional, cu excepția structurii juridice a dictaturii sistemului bolșevic-comunist, nu a încriminat Mișcarea Legionară și nici nu a condamnat-o de a fi fascistă.
  Sub jurisdicția *Curţii Penale Internaţionale, a Tribunalului Militar Internaţional înfiinţat prin Acordul de la Londra, la data de 8 august 1945* Mișcarea Legionară nu a fost condamnată de fascism sau de crime de război, genocid sau alte atrocități, fapt care deasemenea poate fi verificat cu ușurință. Mai mult, Mișcarea Legionară nici nu a fost citată de către Tribunalul Militar Internațional ca invinuită în acest proces, fiind considerată ca având politică aparte de cei acuzați de fascism sau hitlerism, crime de război sau alte fapte împotriva omenirii.
  Cine împotriva Adevărului Istoric a oricărui Neam vine și prin legi deplin nu subsidiare actualei Constituții a României, și deplin în contrariu cu uzanțele internaționale în materie de Drept, elaborează și promulgă legi discreționare și convenabile propriilor ideologii de sorginte dictatorială decade din calitatea de Putere Legislativă.
  Da, legea 217/2015 este dictatorială și subordonată nicidecum Constituției României ci ideologiei comuniste, a căror membri îi protejează și absolvă de crimele odioase și terorismul de stat, practicat de bolșevism-comuniști și urmașii acestora care abundă în Statalitate și după 1989.
  Cu respect față de Adevăr și deasemenia pentru acie Oameni Elită Intelectuală care contestă cu just temei legea 217/2015 ca fiind clr dictatorială și de sorgiinte comunistă.
  Dovada apartenenței celor care au promovat legea este tocmai fptul că Dictatura și Criminalii sadici ai bolșevism-comunismului nu este nici măcar pomenit în această pseudo lege.

 2. indiscutabi, fiind un om simplu nu pot a nu considera și resect certa Valoare Omenească care implicit incumbă și justa considerare a Adevărurilor în genere și a istoriei certe a Neamului nostru român, care niciodată nu a avut măcar tendința de a uzurpa un drept cert al altor Neamur.
  Cu respect vin a gratula pe distinsul Profesor Mircea Popa pentru actul just, simplu însă elocvent deși concis. Act care atenționează asupra gravelor erori care vor fi pricinuite de legea 217/215, cert nu anti legionare ci potrivnice Elitei Neamului român, strict după modelul bolșevism-comunismului ateu și anti român!
  În cuprinsu Fenomenului legionar, cert conștient de valoarea Națională a Românității-Creștine, au ființat marea majoritate a Elitei intelectuale, Profesori, Medici, Ingineri, Ofițeri, Oameni de Cultură, Filosofi și de fapt muncitori cu mintea sau brațele, din secolul trecut și din prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *