CuGeT, face cultura cool în rândul tinerilor

Actualitate Cooltura

Primul concurs de anvergură de cultură generală din România dedicat tinerilor se lansează în această lună la Cluj-Napoca. Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni (CuGeT) îşi doreşte reaprindă interesul tinerilor pentru lectură şi cunoaştere. Organizat de Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi Vitrina Advertising, concursul va fi unul modern, ce se vrea a deveni cea mai mare competiţie de gen din România şi care porneşte de la convingerea  un grad ridicat de cultură generală este un element necesar dezoltării societăţii în ansamblul sau.

afa

CuGeT se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani şi se desfăşoară în perioada noiembrie 2015- aprilie 2016, în mai multe etape de concurs, fiind dotat cu premii atrăgătoare în valoare totală de peste 40.000 de lei. Tinerii vor fi împărţiţi în trei categorii de vârstă: clasele IX-X, XI-XII şi tineri de 18-25 de ani. La fiecare categorie de clase câştigătorii vor primii câte 5.000 de lei. Cei de pe locul II primesc 3.500 de lei, iar cei de pe locul III primesc câte 2.000 de lei. Tinerii trebuie completeze teste grilă contra-cronometru, urmând ca în finală se întreacă în faţa publicului, în cadrul unui spectacol televizat. Domeniile vizate sunt Artă (pictură, sculptură, arhitectură), Sport, Muzică şi dans, Teatru şi film, Literatură română şi universală, Ştiinţele exacte, Ştiinţele naturii, Geopolitică, Cluj-Napoca, Europa şi europenism, Cultură web.

„Noi sperăm facem unul dintre cele mai iubite evenimente din oraşul nostru, -l dezvoltăm,  creăm o tradiţie şi contribuie în demersurile făcute pentru ca oraşul nostru să devină Capitală Culturală Europeană în 2021. Ne propunem, în primul rând, creăm o tânăra generaţie sănătoasă, care ştie lucruri, printr-un proiect modern, atrăgător, care să devină un curent în rândul tinerilor, fie cool ştii lucruri‘, spune Mihaela Rus, preşedinte AFA Cluj.

22 de licee din Cluj-Napoca s-au înscris deja în competiţie. Elevii ce doresc se implice în competiţie, o pot face prin intermediul şcolii pe care o frecventează sau direct prin înscriere pe site-ul www.cuget.afacj.ro. Concursul începe pe 18 noiembrie, cu proba pe clase pentru elevii din cele 22 de licee înscrise. Aceştia vor primi chestionare cu 25 de întrebări, iar cei ce răspund corect la minim 20 dintre ele, se califică la proba pe şcoală. Pentru tinerii înscrişi pe site, prima probă se va desfăşura în ianuarie 2016.

Olimpiada CuGeT vine în sprijinul eforturilor noastre de a completă actul educaţional de calitate cu actiitati extracuriculare care stimuleze gândirea elevilor” spune Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj este o asociaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înfiinţată în 2004, la iniţiativa Mihaelei Rus, director general al Vitrina Advertising. Asociaţia este formată din femei cu afaceri proprii, funcţii de conducere în diverse companii ori care activează în profesii liberale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *