Clujenii Ioan Pavel Azap și Nadia Baciu s-au numărat printre cei premiați recent la Gala Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).
„În fiecare an, la începutul anului, încercăm să facem o gală și încercăm să ne facem simțită prezența în peisajul cultural acordând niște premii care, într-un fel sau altul, reprezintă opțiunea noastră vizavi de oamenii coerenți și care încearcă să se reprezinte în cultură cu demnitate. (…) Această demnitate vine și de la regizori de film, vine și de la cântăreți de muzică populară, vine de la toți, pentru că noi toți suntem într-o mare familie”, a spus președintele UARF, Ioan Cărmăzan, înainte de deschiderea evenimentului, precizând că în 2017 se împlinesc 25 de ani de la înființarea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.
Prima diplomă de excelență a serii a fost oferită cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la premiera filmului „Casa din vis”, în regia lui Ioan Cărmăzan. Premiați au fost Ioan Cărmăzan — pentru regie, Cristian Comeagă — pentru imagine, Gabriela Moruzi — pentru producție de film și actorii Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, Magda Catone, Remus Mărginean, Ion Chelaru, Dan Bădărău și interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca — pentru interpretare.
Primul premiu de excelență pentru întreaga activitate i-a fost acordat cântăreței Stela Enache.
„Mă bucur și sunt onorată pentru acest premiu. (…) Mă bucur și pentru faptul că în decursul anilor am cântat și eu coloana sonoră a mai multor filme, mai exact 11, din care foarte multe au făcut un succes, vreau să spun muzica a avut un succes deosebit — vorbim de ‘Ani de liceu’, de ‘Extemporal la dirigenție’, de ‘Declarație de dragoste’ și așa mai departe. Deci, avem ceva în comun cu filmul. De aceea mulțumesc din suflet pentru acest premiu”, a declarat Stela Enache, la primirea distincției.
Tot pentru întreaga activitate i-a fost oferit un premiu de excelență și actriței Adela Mărculescu, care însă nu a fost prezentă la eveniment.
Un alt premiu de excelență i-a fost acordat regizorului Toma Enache pentru filmul documentar „Armânii, de la faimoșii manakia la nu sunt faimos…”.
Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, regizorul Petre Hadârcă, a fost premiat pentru „activitatea în slujba artei și identității românești”, iar regizorului Andrei Zincă i-a fost oferit un premiu de excelență „pentru activitate regizorală”.
Actorilor Cornel Gârbea, Ion Siminie și Maria Rotaru li s-au acordat premii de excelență pentru „întreaga activitate cinematografică”, în timp ce distincții de excelență pentru actorie au primit Alina Berzunțeanu, Irina Movilă și Daniela Nane.
Actriței Zinaida Timofti i-a fost decernat un premiu pentru „fidelitate și spirit românesc”, iar jurnaliștii Mirel Curea și Nelu Barbu au primit câte un premiu de excelență din partea organizatorilor evenimentului pentru „atitudine civică”.
Interpreții de muzică populară Gheorghe Turda, Angela Buciu și Dumitru Fărcaș au fost recompensați pentru „întreaga activitate folclorică”.
Designerului Liliana Țuroiu i-a fost acordat un premiu de excelență pentru proiectul cultural „Zestrea”, aceasta împlinind 20 de ani de carieră artistică.
Denis Dinulescu a fost premiat pentru scenariul filmului „Întoarcerea magilor”, iar actrița Ana-Maria Carablais a primit premiul pentru actorie pentru rolul Paula din același film.
Organizatorii galei au oferit premii de excelență și pentru activitatea din televiziune, premiați fiind realizatorii tv Iuliana Marciuc și Cristian Brancu.
Premiul de excelență în cultura românească i-a fost acordat, la ediția din acest an, artistului plastic Sorin Dumitrescu.
Scriitorul și criticul de film Ioan-Pavel Azap a primit un premiu de excelență „pentru valoarea de document a interviurilor cu regizori de film din volumul ‘Cine-Verite'”, iar Marilena Rotaru — autor, documentarist și jurnalist de televiziune — a primit un premiu de excelență pentru „întreaga activitate și pentru împlinirea a 25 de ani de la realizarea serialului de televiziune ‘Memoria exilului românesc’.

Regizorului Radu Gabrea i-a fost acordat post-mortem un premiu „pentru întreaga activitate regizorală”, distincție care a fost ridicată de fiica acestuia, Maria-Magdalena Schubert.
Un premiu de excelență pentru activitate în domeniul cinematografiei, în mod special în domeniul filmului de animație, i-a fost acordat regizorului de film și TV Constantin Păun.
Un moment deosebit al Galei UARF a fost reprezentat de acordarea unui premiu de excelență unui nonagenar, sculptorul-machetist Enache Hărăbor. Distincția i-a fost acordată „cu prilejul împlinirii a 40 de ani de cinematografie, singurul sculptor-machetist care în vasta sa carieră a realizat machete pentru importante producții cinematografice”.
Printre premiații serii s-a aflat și Clubul de la Timișoara, care a primit un premiu de excelență pentru volumul „Despre iubire”. Tot un premiu de excelență a primit și Nadia Baciu, directorul editurii „Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca.

Momentele artistice ale galei au fost susținute de Stela Enache, Gheorghe Turda și Raluca Guslicov.