Siteul clujulcultural.ro a inaugurat o nouă rubrică intitulată Cine sunt actorii Clujului ?
Prin intermediul ei veţi cunoaşte, pe scurt, cine sunt actorii Clujului, de la Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar, şi chiar de la Teatrul de Păpuşi Puck.
Clujul are actori foarte buni, tineri şi mai puţin tineri, dar care nu sunt mediatizaţi din varii motive: ori nu doresc ei, ori nu face nimic, în acest sens instituţia, ori nu a existat interes din partea media locală. E păcat ca valori certe să se piardă în anonimat, mai ales că la Cluj sălile de teatru sunt pline.
Rubrica e unică în presa clujeană online .
Nu ne rămâne decât să o citiţi şi aşteptăm comentariile dumneavoastră pe marginea rubricii.
Al optulea actor prezentat este unul din cei mai vechi actori clujeni, un adevărat lord al teatrului: Petre Băcioiu.
„Teatrul este, dincolo de ceea ce spune estetica, „o redare transfigurată a vieţii” sau „o analogie a ei”, pentru mine, cel puţin, un mod de a transcede această clipă de efemeritate, un mod de a fi. Am fost un foarte bun matematician… De-acolo mi-a rămas rigoarea şi siguranţa în lumea nesigură, care ne înconjoară. Deşi sunt absolvent de mate-fizică, am ales drumul neţărmuririi. Am spirit cartezian, dar am fost şi voi rămâne un ludic. O zi în care nu schiţezi măcar un zâmbet este o zi pierdută…”, spune masestrul despre ce înseamnă teatrul pentru el pentru clujulcultural.ro
„Dacă am vreun rol preferat?… Doamne, fiecare actor se visează a fi sau deveni, măcar pentru o clipă, un Hamlet, un Romeo… Eu i-aş prefera pe Polonius sau Falstaff… Spirit cartezian, poate fără accente malefice, plus umor, nu grobian… Dar acestea sunt, poate, de negăsit în literatura dramatică…”, concluzionează acesta.
Petre Băcioiu s-a născut în 15 martie 1950, Piteşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“, promoţia 1973. Este din 2008 Doctor al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca. Joacă la Naţional din 1976, fiind unul din cei ai vechi, buni şi respectaţi actori clujeni. De-a lungul carierei sale a jucat sute de roluri.
În 2004 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler (2004).
Mulţumesc frumos! Înnobilarea mea cu titlul de „lord al teatrului” mă onorează. Am muncit mult şi, vreau să cred, nu-mi place să epatez, ci să rămân un om cu piciorele pe pământ şi cu capul pe umeri. Salutări prieteneşti!
Nu aveti pentru ce. Ne mandrim cu dumneavoastra.
Bravo Titi !