Cine sunt actorii Clujului (V) ? Ionuţ Caras

Esenţial Spectacol Teatru

Siteul clujulcultural.ro a  inaugurat  o nouă rubrică intitulată Cine sunt actorii Clujului ? 

Prin intermediul ei veţi cunoaşte, pe scurt, cine sunt actorii Clujului, de la Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar, şi chiar de la Teatrul de Păpuşi Puck.

Clujul are actori foarte buni, tineri şi mai puţin tineri, dar care nu sunt mediatizaţi din varii motive: ori nu doresc ei, ori nu face nimic, în acest sens instituţia, ori nu a existat interes din partea media locală. E păcat ca valori certe să se piardă în anonimat, mai ales că la Cluj sălile de teatru sunt pline.

Rubrica e unică în presa clujeană online .

Nu ne rămâne decât să o citiţi şi aşteptăm comentariile dumneavoastră pe marginea rubricii.

Al cincilea actor prezentat este Ionuţ Caras, un actor care joacă şi în lungmetraje:

„Teatrul meu e locul în care mă simt protejat și vulnerabil, trist și vesel, singur și cu lumea, privit și, uneori, prea puțin „văzut”. Aș vrea să pot face mai multe prin teatru…chiar să opresc războaie. Sau, de ce nu, să pornesc revoluții. Chiar și individuale. Teatrul e aici și acum. Mâine e doar amintirea.”, spune acesta despre rolul teatrului în viaţa lui.

caras 2

Ionuț Caras a absolvit Facultatea de Teatru din Cluj în 2004, la clasa profesorului și mentorului Miklós Bács. A jucat în peste 40 de spectacole în cei 10 ani de când este actor al Naționalului clujean și a colaborat deja cu cei mai mari regizori din România: Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Gábor Tompa sau Radu Afrim. De-a lungul timpului a colaborat la diverse proiecte (spectacole de teatru, workshop-uri) cu mai multe organizații și instituții importante de cultură din țară și din străinătate: Institutul Cultural Român de la New York, Teatrul Odeon din București, Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Timișoara, Opera Română din Cluj, Teatrul Era și Fundația Pontedera Teatro din Italia, University of Hull, Scarborough, UK, ș.a.
A jucat în 2 filme de lung metraj (Portretul luptătorului la tinerețe, regia Constantin Popescu și De ce eu?, regia Tudor Giurgiu) și în mai multe scurtmetraje, unele din ele premiate la festivaluri internaționale de profil.
Ionuț Caras a fost nominalizat la premiile Uniunii Teatrale din România (aprilie 2010) pentru categoria Cel Mai Bun Actor în Rol Principal pentru rolul Gurevici din spectacolul Noaptea Walpurgiei sau Pașii Comandorului de Venedikt Erofeev și a câștigat, pentru același rol, Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, ediția a XXI- a, 2009. Premiul a fost acordat ex aequo, celălalt premiat fiind actorul Marcel Iureș. În 2005, la Gala Tânărului Actor HOP de la Mangalia a câștigat Premiul pentru excelență în artă “Timică” oferit de asociația MasterClass iar Teatrul Național din Cluj îl recompensează, în 2007 cu Premiul Euphorion pentru tineri creatori, pentru creațiile artistice din stagiunile 2005/2006 și 2006/2007. Cluburile Lions și Rotary din Cluj îi oferă Premiul de excelență în semn de recunoaștere a meritelor deosebite din domeniul artistic. Ionuț Caras a jucat în peste 30 de festivaluri naționale și internaționale de teatru, a susținut master class-uri la University of Hull, UK și la Théatre de Globule, Lyon, Franța și a participat la ateliere de specialitate conduse de: Vava Ștefănescu, Florin Fieroiu, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Valentina de Piante, Eli Simon, Nicky Woltz, ETXEA Company, Cătălina Buzoianu, ș.a. Ionuț Caras este actor la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și lector univ. drd. la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *