Cartea Zilei. „Din psihologia poporului român. Profilul psihologic al romanilor într-o monografie cognitiv-experimentală” de Daniel David

Categorii: Carte
Profesorul universitar Daniel David, de la Facultatea de Psihologie a UBB Cluj-Napoca a coordonat o cercetare fundamentală pentru România.
O carte care sintetizează cea mai amplă cercetare de psihologia poporului român din ultimul veac, de la Rădulescu Motru şi Dumitru Drăghicescu încoace!
O  cercetare derulată între anii 2005 – 201, care oferă un profil psihologic al românilor ce contrazice nu de puţine ori bine-cunoscutele clişee care circulă despre acesta!!
 

Lucrarea oferă o bază de date şi o sinteză a literaturii de specialitate la zi, din care fiecare poate selecta doar partea ce îl interesează, în scopuri practice şi/sau de cercetare. Dincolo de inventarierea acestor clişee şi în special a autostereotipurilor relevante pentru percepţia de sine a românilor, autorul analizează şi cauzele lor şi, mai important, realizează un profil psihologic bazat pe trăsăturile reale ale românilor şi alte două profiluri: potenţialul nostru sau ce am putea fi şi modelele care ne ghidează sau ce am vrea să fim.

„Modelul cultural ideal al romanilor, «cum vrem sa fim», este identificabil in proiectia noastra psihologica, «cum credem ca sintem». Vestea buna este ca, desi romanii se cred asa cum nu sint, totusi se cred asa cum ar putea sa fie! Asadar, as spune ca proiectia noastra nu reprezinta o iluzie pozitiva, ci un optimism realist. De aceea, in cazul romanilor exista sanse foarte mari de dezvoltare si evolutie in directia unui model psihocultural ideal, sanse care pot creste prin actiuni psihoculturale intelepte si hotarite. Cetatenii romani din diverse zone ale tarii au un fundament psihocultural comun mai important decit elementele ce ii diferentiaza, fundament pe care putem construi un viitor comun, in care aceste elemente diferentiatoare sa-si gaseasca insa locul si sa contribuie la o unitate in diversitate. Utilizarea rezultatelor monografiei in logica unui patriotism modern trebuie sa duca la promovarea si utilizarea punctelor tari si la recunoasterea si corectarea constructiva a punctelor mai putin tari, evitindu-se astfel atit extremele patriotarde, cit si cele defaimatoare, la fel de necredibile si cu aceleasi consecinte negative asupra respectului si a statutului international al romanilor si asupra progresului lor. Daca ar fi sa rezum esenta monografiei, as mentiona ca virtuti ale romanilor potentialul intelectual (de inteligenta si creativitate) si competitivitatea, iar ca atribute psihologice de imbunatatit increderea scazuta in oameni, care duce la o lipsa de cooperare pentru actiuni colective in beneficiul comun, si tendinta de distorsionare a realitatii prin exagerarea atit a pozitivului (prin emotionalitatea ridicata), cit si a negativului (prin scepticism sau cinism). Daca am redobindi increderea in oameni si am reduce exagerarile in evaluarile pe care le facem, atunci am realiza actiuni colective in beneficiul tuturor, in cadrul carora ne-am putea valorifica la maximum potentialul foarte bun pe care il avem ca popor”, explică Daniel David.
 PSIHOSOLOGIE

 

Urmând modelele academice internaţionale, aşa cum a afirmat în monografie, autorul prezintă corecţii/errate la lucrare pe blogul personal, precum şi în ediţia electronică a lucrarii.
Cine este autorul?

Daniel David este profesor „Aaron T. Beck” universitar doctor, director al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Scolii Doctorale „Psihodiagnostic si Interventii Psihologice Validate Stiintific” din cadrul Universitatii „Babes‑Bolyai” (UBB) si al Centrului Roman de Psihoterapie Cognitiva si Rational‑Emotiva si Comportamentala (afiliat cu Albert Ellis Institute, SUA) din Cluj‑Napoca. De asemenea, este profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA, si director al programului de cercetare din cadrul Albert Ellis Institute din SUA, fiind psihologul din Romania cu numarul cel mai mare de citari in literatura de profil.

Profesorul universitar clujean Daniel David

 

Ca prac­tician, este psiholog principal in psihologie clinica si psihoterapie acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si supervizor in psihoterapie acreditat de Albert Ellis Institute (diplomate) si de Academy of Cognitive Therapy (diplomate) din SUA. Este directorul fondator al Clinicii Universitare de Psihologie „Babes‑Bolyai – PsyTech” si presedintele fondator al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania. Ca manager de stiinta, in 2005 a fost consilier pe probleme de cercetare al ministrului Educatiei si Cercetarii si este expert al European Science Foundation. De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut Psihologie clinica si psiho­terapie. Fundamente (2006), Metodologia cercetarii clinice. Fundamente (2006), Tratat de psihoterapii cognitive si comportamentale (ed. I, 2006; ed. a II‑a revazuta si adaugita, 2012), Fundamente de psihologie evolutionista si consiliere genetica. Integrari ale psihologiei si biologiei (in colab., 2007) si Dezvoltare personala si sociala. Eseuri si convorbiri despre viata cu psi­hologul Daniel David (2014).

Autor: Daniel David

Editura: Polirom

Volum: Din psihologia poporului român

Pagini: 400

Preţ: 49, 95 lei

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *