Siteul Clujulcultural.ro a preluat sâmbătă lista cu editurile şi profesorii clujeni care au fost referenţi ai unor lucrări ştiinţifice scrise de deţinuţi din penitenciarele clujene. Iniţial lista, comunicată oficial de Ministerul Educaţiei la solicitarea mass-media centrale, a apărut integral în presa centrală on-line.
Precizăm că la o carte ştiinţifică publicată unui deţinut i se reduce pedeapsa cu o lună. Asta e miza.
Universitatea „Babeş Bolyai” ocupă locul 8 între universităţile a căror profesori s-au constituit în referenţi ale acestor controversate lucrări.
Atât profesori universitari de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor UBB, cât şi de la Ştiinţe Politice sau Istorie tot de la UBB, au fost referenţi ai unor astfel de lucrări scrise de deţinuţi.
Conferențiarul universitar Anuţa Buiga de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB Cluj, prof. univ. doctor de ştiinţe politice Salat Levente, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, prof. univ. dr. RÜSZ-Fogarasi Enikő de la Facultatea de Istorie a UBB sunt cei care au fost referenţi ai unor astfel de lucrări.
Ultimii doi au fost referenţi a două dintre cele trei cărţi scrise de deţinutului Nagy Zsolt, fost membru al UDMR, fost ministru al comunicațiilor din Guvernul Tăriceanu în perioada 2004–2007, condamnat la puşcărie în Dosarul devoalării unor secrete de stat alături de Codruş Şereş, alt fost ministru, din Partidul Conservator, apropiat al „profesorului” Dan Voiculescu.
Nagy Zsolt a publicat trei lucrări. Lucrarea care are girul profesorului Levente Salat şi se intitulează „Managementul campaniei electorale”, apărută la editura Meteor Press, în 2015.
Lucrarea lui Nagy Zsolt a cărui referent este prof. univ. dr. RÜSZ-Fogarasi Enikő este intitulată „Un oraş de pe Mureş-Drumuri prin timp”, apărută la acceaşi editură şi în acelaşi an.
A treia carte este intitulată „Uniunea Europeană în era digitală. Opţiuni şi proiecte”, a apărut tot în 2015 iar referent a fost conf. univ.dr. Verres Emod de la Universitatea particulară maghiară Sapientia Cluj.
Precizăm că fostul ministru Nagy Zsolt a fost coordonatorul a peste 10 campanii electorale din cadrul UDMR începând in anul 2000.
Reamintim că Nagy Zsolt a fost condamndat în 27.01.2015 la cinci ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul transmiterii secretelor de stat.
O altă universitatea clujeană care dă astfel de referenţi este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină, care prin referenţii săi a girat lucrările fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, închis la Penitenciarul Gherla pentru luare de mită.
Nemulţumit de articolul pe care clujulcultural.ro l-a publicat sâmbătă AICI, profesorul universitar doctor Levente Salat a transmis un drept la replică siteului.
Îl publicăm integral aşa cum l-am primit de la prof. Salat :
„Stimate Domnule Fărcaş,
vad ca formulati acuzatii grave la adresa mea. Din pacate, dupa uzantele presei de la noi aveti motive s-o faceti. Nu cred ca cele de mai jos au sanse reale sa va lumineze, va trimit totusi textul unei scrisori pe care am trimis-o azi la mai multi prieteni parera carora conteaza pentru mine.
„Dragi Colegi, probabil ca ați observat: pe lista rușinii – “lista profesorilor coordonatori pentru pușcăriași” – figurează si numele meu în legătură cu o lucrare a lui Zsolt Nagy, fost ministru al comunicațiilor din Guvernul Tăriceanu în perioada 2004–2007. Deși în privința problemei de imagine cu care mă confrunt nu schimbă mare lucru, aș dori totuși să vă informez că nu sunt și nu am fost coordonatorul științific al niciunei lucrări pe care Zsolt Nagy urmează s-o elaboreze sau pe care a elaborat-o deja, am dat doar o recomandare prin care am afirmat că pe baza experienței pe care Zsolt Nagy a acumulat-o în organizarea de campanii electorale, îl văd capabil să redacteze o lucrare cu titlul „Managementul campaniilor electorale”. După ce am trimis recomandarea, nu am fost contactat ulterior de nimeni, și nu am fost implicat în niciun fel în elaborarea sau evaluarea lucrării. (În paranteză adaug că din moment ce legea asigură acest drept deținuților, iar universitățile sunt acele instituții care trebuie să asigure asistență în exercitarea dreptului, nu ar fi fost de loc împotriva principiilor academice să-mi asum un rol de coordonare în elaborarii lucrării Dl-ui Nagy. Am vrut doar să precizez că acest lucru nu s-a întîmplat, contrar celor apărute în presă, și din moment ce nu am văzut nicio pagină din lucrarea respectivă nu pot fi făcut responsabil pentru conținutul ei.) Pe de o parte, sunt de acord, evident, cu valul de indignare declanșat de publicarea listei. Pe de altă parte, m-aș simți profund neîndreptățit dacă aș fi judecat la grămadă cu cei care au girat noi abuzuri ale unor personaje controversate, cu destule antecedente. În privința lui Zsolt Nagy nu mi-aș permite să judec actul de justiție. Omul acesta a greșit, cu siguranță, într-un fel sau altul și acum plătește pentru asta. Nu îl cunosc foarte profund – am avut o singură colaborare sumară cu el în cadrul căreia a oferit consultanță pro bono liniei maghiare de studii din cadrul Departamentului de Științe Politice în eforturile noastre de recrutare de candidați la admitere – dar urmăresc drama prin care trece el, împreună cu familia lui. La vremea când mi s-a cerut și am acceptat să scriu recomandarea nu am crezut că voi ajunge vreodată în această situație extrem de neplăcută. Dacă mi s-ar cere să scriu recomandare azi, după tot scandalul declanșat, nu aș refuza nici de data asta. Nu îmi rămâne decât să sper că nu am ruinat irevocabil încrederea cu care m-ați onorat în anii trecuți și care a însemnat foarte mult pentru mine.
Cu consideratie, Levente Salat „
1 thought on “Cum motivează un profesor universitar clujean colaborarea cu fostul ministru Nagy Zsolt”